Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Зустріч із віцепрезидентом Української центральної репрезентації в Аргентині Марією Христиною Зінько «Уміти бути українцями»

Зустріч із віцепрезидентом Української центральної репрезентації в Аргентині Марією Христиною Зінько «Уміти бути українцями»

   21 травня 2021 року факультет української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка НПУ імені М.П. Драгоманова став співорганізатором онлайнової зустрічі «Уміти бути українцями» разом із колегами з різних куточків України – Харкова, Тернополя, Ужгорода, Сум.

   Запрошена гостя - віцепрезидент Української центральної репрезентації в Аргентині МАРІЯ ХРИСТИНА ЗІНЬКО.

   Мета  зустрічі - знайомство українців материкової України і українців Аргентини, налагодження культурно-освітньої співпраці.

 

   

argentyna zast

    Ініціатори зустрічі:  кафедра української мови і літератури та студенти, магістранти спеціальності Середня освіта (Українська мова і література. Англійська мова) Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка.

   

Співорганізатори:

- Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова, факультет української філології і літературної творчості імені Андрія Малишка;

- Тернопільський національний педагогічний університет імені В. Гнатюка, кафедра української мови та методики її навчання;

- Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди, кафедра українознавства і лінгводидактики.

 

Зустріч об’єднала понад 90 зацікавлених учасників.

argentyna 1

    «Така далека, але така близька для нас Україна», – зізналася пані Марія на початку зустрічі. Народилася гостя в Аргентині, але коріння має українське від матері та батька, які через певні обставини, змушені були виїхати за кордон. Продовжуючи навчання та викладаючи в різних закладах вищої освіти, пані Марія здобула звання професора. Ще з дитячих років пані Марія веде активну громадську діяльність. Варто зазначити, що у квітні цього року тимчасовий повірений у справах України в Аргентинській Республіці Валерій Олефір вручив Марії Христині Зінько медаль «За працю і звитягу», присвоєну Президентом України за вагомий особистий внесок у розвиток волонтерського руху та активну благодійну діяльність.

    Пані Марія презентувала українську громаду в Аргентині, яка представлена понад 40 українськими громадськими, культурними, релігійними та молодіжними організаціями, більшість із яких федералізовані в Українську центральну репрезентацію (УЦР) - провідну організацію українців в Аргентині. Майже при кожному товаристві в Аргентині є танцювальні ансамблі. Також діють курси писанкарства та вишивання. Організовують виставки робіт української культури. Приємно те, що місто Буенос-Айрес влаштовує ярмарок, приурочений Україні. Тут продають традиційний український одяг, а саме вишиванки. Також влаштовують концерти, де лунає українська мова.

   Марія Зінько чудово володіє українською мовою та закликає сучасну українську молодь розмовляти рідною. Не раз йшлося про тіснішу співпрацю зі студентами материкової України. Тим паче, за словами гості, уряд Аргентини активно сприяє поширенню української мови та культури.

   Пані Марія закликає кожного українця популяризувати нашу культуру, мову і традиції, адже у нас більше можливостей для цього! Прислухаймося до таких талановитих і мудрих людей та відчуваймо українську разом!

 

   Ми вдячні за долучення до зустрічі, яка спонукає до реалізації нових планів, Ларисі Вікторівні Кравець, докторові філологічних наук, професору кафедри філології Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ.

argentyna 2

Пресслужба університету

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter