Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні

Вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні

      20 лютого 2014 року – трагічна й водночас сповнена мужності й сили у боротьбі сторінка в історії українського народу. За кілька місяців до цього сотні людей вийшли на київські вулиці для того, щоб захистити свої права, відстояти правду і справедливість для своїх дітей та онуків. Вони змогли показати всьому світу, що українська нація – це сильний народ, який здатен творити власну історію, боротися за свободу й можливість жити у власній державі без страху. На жаль, багато хто з них поплатився за це життям. Та вони назавжди залишаться в серці кожного громадянина України, адже тоді на Майдані ці люди проливали кров за кожного з нас.

    Це ще один урок для українців, як, зрештою, й для кожного народу, який виборює своє право жити вільно й незалежно на власній території та розмовляти рідною мовою.

  20 лютого, в день найбільш жорстоких розстрілів на Майдані, Україна в жалобі вшановує пам’ять тих, хто віддав життя за Батьківщину. В цей день Драгоманівська родина щороку збирається біля пам’ятного знаку – козацького хреста, присвяченого Героям Небесної Сотні, розташованого між кількома корпусами нашого вишу на вулиці Тургенєвська, 11. І цей рік не став винятком. Шості роковини…

vshanuvanja 5  vshanuvanja 6

vshanuvannya 16 vshanuvannya 18

vshanuvannya 15 vshanuvannya 17

   Ректор НПУ імені М.П. Драгоманова академік Віктор Андрущенко, подякував усім, хто прийшов вшанувати пам'ять Героїв Небесної Сотні, зазначивши, що вони живі … у наших душах, нашому сумлінні…    і будуть жити до тих пір, поки ми їх пам’ятаємо. «Ми повинні зробити все, щоб наступні покоління знали, шанували й розуміли, як важко, якою кров’ю нам дається наша незалежність і наша свобода. Ми – драгоманівці. Ми – єдина родина. Ми були на Майданах, брали участь в АТО, були скрізь, де утверджується наша державність, незалежність і свобода, і будемо скрізь, де потрібні наша сила, розум і почуття», – наголосив Віктор Петрович.

vshanuvanja 1

   Учасник бойових дій Донеччини Микола Ратушний, який разом з драгоманівцями вшановував пам'ять Героїв, звернувся до студентів з закликом навчатися: «Ви обрали професію з надзвичайною відповідальністю: ви виховуєте дітей, які будуватимуть сильну державу. А на сильні держави ворог не нападає, нападає лиш на слабкі. Саме ви робите цю державу сильною, бо виховуєте майбутнє покоління. Тож ваша бойова позиція сьогодні, ваш фронт – це навчання».

vshanuvanja 3

   «Реквієм» виконали студенти факультету мистецтв імені Анатолія Авдієвського, а Олексій Шпирка – тужливу народну пісню "Пливе кача", яка за останні шість років вже стала символічною для українців.  Талановита студентка першого курсу факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка Марія Литвинчук торкнулася струн душі словами вірша «А знаєш, Україно, я не сплю». Учасником пам’ятного заходу також став професор Гонконгського університету скрипаль-віртуоз Давид Ван Кань.

vshanuvanja 13 vshanuvanja 8

vshanuvanja 4 vshanuvanja 11

   Голова Студентського парламенту Ірена Коваль звернулася до студентів зі словами, що найкращою пам’яттю про вчинок Героїв буде не втратити те, за що вони боролися, та працювати так, щоб наша держава розвивалася і процвітала.

vshanuvannya 14

   «Революція Гідності – це насамперед історія про людей, які долали свій страх. Особливо в ті дні, 18-19-20 лютого 2014 року. Я гордий за те, що сотні і сотні драгоманівців – і студентів, і викладачів – ходили на Революцію Гідності і не боялися, доводячи всім, що для них гідність, справедливість і свобода важливіше. Дуже важливо пам’ятати тих людей, які не боялися. Коли наступають складні часи, нам потрібно обирати: боїмося ми чи не боїмося. І мені дуже приємно, що Драгоманівський університет не боявся. А ті уроки 2013-2014 рр. ніколи не будуть забуті!» – зауважив Антон Дробович, випускник та викладач кафедри культурології НПУ, нині – очільник Українського інституту національної пам’яті, який також приєднався для вшанування до драгоманівців.

vshanuvanja 9

   Цього дня українці об’єдналися, щоб вшанувати тих, хто змінив не тільки хід історії, але й значення таких слів, як гідність, свобода і справедливість. Ми єднаємося з усією Україною у болі й жалю, співчуваємо родинам загиблих Героїв і віримо у краще майбутнє українського народу. Вічна слава Героям!!!

vshanuvanja 7

vshanuvannya 21

vshanuvannya 19

vshanuvannya 20

Пресслужба університету

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter