Вітаємо з Днем науки!

     Щороку у третю суботу травня в Україні відзначається День науки.  Для НПУ імені М.П. Драгоманова – це особливе свято, оскільки більшість співробітників мають безпосереднє відношення до цієї сфери діяльності. Доктори та кандидати наук, об’єднуючись на кафедрах, розвивають певні напрямки дослідження, працюючи кожен над своєю науковою темою, проводять всеукраїнські та міжнародні наукові конференції, обмінюючись досвідом з вітчизняними та зарубіжними колегами, залучають до проведення перших власних наукових досліджень своїх  студентів, які далі пишуть курсові, дипломні та магістерські роботи, беруть участь у конкурсах студентських наукових робіт і перемагають (щороку десятки студентів-драгоманівців стають переможцями цього конкурсу!), а ті, у свою чергу, зацікавлюють школярів до пізнання нового на різних наукових пікніках та воркшопах, демонструючи, що наука – насправді не нудна, а навпаки – весела і захоплива.  Приходьте до нас на Science is Fun і переконаєтесь у цьому самі!

    

Науку в університеті серед молоді популяризує Рада молодих науковців, а студентською наукою переймається Наукове товариство студентів та аспірантів імені Григорія Волинки.

 

    Та чи не найціннішим для кожного університету є його бібліотека, і нам тут теж є чим пишатись. Наукова бібліотека НПУ імені М.П. Драгоманова, директором якої є Людмила Савенкова, – гордість нашого закладу.

 

    Будувати наукову кар’єру та здобувати наукові ступені допомагає відділ аспірантури і докторантури, яким завідує неймовірно позитивна Ксенія Боднар. А всебічно сприяє розвитку наукової діяльності вчених та підготовці молодого покоління наукових працівників НПУ імені М.П. Драгоманова науковий відділ, який очолює вчений секретар, чуйна і прекрасна Леся Панченко.

 

    Розвивати фундаментальні й прикладні дослідження з різних галузей науки допомагають співробітники відділу організації наукових досліджень – завжди привітні й готові допомогти Володимир Баштовий, Олена Зацерковна та Ольга Зелена.

 

    Випускати у світ плоди наукової діяльності вчених університету допомагає видавництво НПУ імені М.П. Драгоманова (зав. – Олександр Сусол, зав. редакц. відділу – Леся Макаренко). Виконання функцій, пов'язаних з набуттям, ліцензуванням і захистом прав інтелектуальної власності забезпечує відділ інтелектуальної власності, який очолює Олена Ємельянова.

 

    Представляє університет в різних організаціях з питань наукової роботи, відповідає за її якість та опікується її розвитком в НПУ проректор з наукової роботи, доктор фізико-математичних наук, професор Григорій Торбін.

 

    Та й, зрештою, наша Драгоманівська родина має на кого рівнятися, адже і ректор нашого університету, доктор філософських наук, професор Віктор Андрущенко – відомий як в Україні, так і далеко за її межами, науковець, який досліджує соціально-філософські проблеми розвитку людини, філософію освіти й культури, модернізацію української освіти, стратегію розвитку вищої педагогічної освіти та підготовку вчителя в умовах глобалізації та становлення інформаційного суспільства, виховання студентської молоді та багато інших актуальних для сучасної освіти й науки питань.

 

    Проректори, декани, завідувачі кафедр та ін. науковці університету є частиною відомих наукових шкіл, які делегують в освіту свої наукові здобутки. Відомими є школи: академіка НАПН України Миколи Шута (фізика); академіків НАПН України Володимира Бондаря (педагогіка) та Мирослава Жалдака (інформатика), які не так давно відійшли у засвіти; члена-кореспондента НАН України Віктора Даниленка (історія), академіка НАПН України Любові Мацько (українська філологія), члена-кореспондента НАН України Володимира Євтуха (етносоціологія), академіка НАПН України Віктора Синьова (корекційна педагогіка), члена-кореспондента НАПН України Олега Падалки (економіко-управлінські науки), Миколи Працьовитого та Григорія Торбіна (математика); Івана Горбачука (фізика); Івана Дробота та Олександра Сушка, Михайла Журби, Володимира Борисенка, Богдана Андрусишина (історія); Олександри Дубогай (фізична реабілітація); Ірини Булах (психологія); Тетяни Андрущенко (етика та естетика); Ольги Бабкіної (політологія);  Василя Бровдія (біологія); Віктора Вашкевича,  Романа Вернидуба, Наталії Мозгової (філософія); Людмили Вовк, Володимира Сергієнка, Олексія Тимошенка (педагогіка), Анатолія Висоцького, Алли Зернецької, Марії Плющ, Володимира Погребенника (українська та іноземна філологія), Марії Шеремет та Людмили Фомічової (корекційна педагогіка та психологія) та ін.

 

    Саме тому на базі Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова проводяться ключові для держави заходи всеукраїнського та міжнародного масштабу: Міжнародний форум «Світанок Європи: історична закономірність цивілізаційного вибору» за участю президентів і державних діячів країн Балтійсько-Чорноморського регіону, а також ректорів провідних університетів України та Європи, громадських діячів; Відкрита дискусія «1 грудня 1991 року, український референдум: уроки історії для майбутнього» за участю двох президентів України Леоніда Кравчука та Віктора Ющенка; обговорення Закону України «Про освіту» за участю четвертого президента України Петра Порошенка, на який завітали делегації освітян з усіх областей України та багато ін.

 

    Тож бажаємо усім причетним до цього свята міцного здоров’я, життєвої наснаги й енергії, незгасного інтересу до науки і, звичайно ж, отримувати насолоду від проведення досліджень та нових відкриттів.

z dnem nauky

Пресслужба університету

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter