Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Вчена рада університету 22 жовтня 2020 р.

Вчена рада університету 22 жовтня 2020 р.

     22 жовтня 2020 року в Національному педагогічному університеті імені М.П. Драгоманова відбулось засідання Вченої ради університету з дотриманням усіх санітарних норм та соціальної дистанції. На початку засідання до членів ради звернувся ректор університету Віктор Андрущенко, вкотре нагадуючи про необхідність збереження здоров’я студентів, професорсько-викладацького складу та співробітників університету, а також наголосив на необхідності гуртування та єдності колективу, особливо у такий нелегкий час карантинних обмежень та дистанційного навчання.

 

vchena rada 22.10 1

    На порядку денному обговорювалось два питання: про підсумки прийому до аспірантури і докторантури (доп. завідувач відділу аспірантури та докторантури К.А. Боднар)  та організацію співпраці професорсько-викладацького колективу факультету з органами студентського самоврядування (доп. декан факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка А.В. Висоцький).

vchena rada 22.10 2

vchena rada 22.10 3

vchena rada 22.10 zast

vchena rada 22.10 4

     Ксенія Боднар інформувала, що відповідно до наказу Міністерства освіти і науки  України від 16 березня 2020 р. № 406 «Про організаційні заходи для запобігання поширенню коронавірусу COVID-19» у 2020 р. прийом до аспірантури та докторантури НПУ імені М.П.Драгоманова відбувався дистанційно (перелік документів та інструкції були розміщені на сайті університету). Беручи до уваги авторитет Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова, діяльність наукових шкіл університету та якість підготовки науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації, Міністерство освіти і науки України виділило нашому університету у 2020 році 82 бюджетних місця для підготовки докторів філософії та  13 бюджетних місць для підготовки докторів наук. На підставі складання вступних іспитів, за рекомендаціями кафедр і приймальної комісії зараховано відповідно плану Міністерства освіти і науки України у 2020 році в аспірантуру 124 особи, серед яких 18 вчителів України, 23 викладачі ЗВО та 57 випускників нашого університету. Аспіранти отримали інформацію про організацію навчання під час пандемії. За допомогою Центру цифрових освітніх технологій було створено дистанційні курси для наповнення навчальними матеріалами.  Тож, станом на жовтень 2020 р. в аспірантурі університету навчається більш як 600 осіб, з яких понад 100 – особи з інших країн. До докторантури університету цього року було прийнято 14 осіб, тому на цей момент на цій формі підготовці навчається 49 осіб.

vchena rada 22.10 5     vchena rada 22.10 6

     Декан факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка Анатолій  Висоцький під час своєї доповіді зауважив, що пріоритетною на факультеті є національно-патріотична спрямованість виховної і наукової роботи професорсько-викладацького колективу з органами студентського самоврядування. Вона ґрунтується на засадничих принципах «Концепції національно-патріотичного виховання молоді», затвердженої 27 жовтня 2009 р. Міністерством освіти і науки України, Міністерством культури України, Міністерством молоді та спорту України, Законом України «Про вищу освіту», «Стратегією національного-патріотичного виховання», затвердженою Указом Президента України від 15.05.2019 р., «Положенням про студентське самоврядування в НПУ імені М.П.Драгоманова», «Положенням про Наукове товариство студентів та аспірантів імені Григорія Волинки НПУ імені М.П. Драгоманова».

vchena rada 22.10 7

    В умовах сучасних загроз цілісності держави національно-патріотична спрямованість навчальної, виховної та наукової роботи студентів є одним із найважливіших засобів консолідації українського суспільства і важливою складовою  національної безпеки України. Робота з органами студентського самоврядування поєднує в собі соціальні, цільові, функціональні, організаційні та інші аспекти. Мета такої роботи полягає у формуванні в студентів високої патріотичної свідомості, пошани до видатних вітчизняних історичних діячів, готовності до виконання громадських і конституційних обов’язків. Основними принципами національно-патріотичного виховання є принцип культуровідповідності, гуманізації освітнього процесу, цілісності й особистісної орієнтації, життєвої творчої самодостатності та принцип толерантності, заохочення наукових досліджень, підвищення якості навчання, формування самостійної світоглядної позиції, готовності до роботи у закладах освіти України та в журналістській сфері, застосовуючи основні засади демократичного спілкування в освітньому, науковому та громадянському середовищі.

vchena rada 22.10 8

    Органи студентського самоврядування факультету – Студентський парламент (голова – Софія Денисюк), Первинна профспілкова організація студентів (голова – Марія Ус) та Наукове товариство студентів та аспірантів імені Петра Орлика (голова  – Людмила Василенко).

vchena rada 22.10 9

    Протягом навчального року на факультеті відбувається безліч заходів, які формують умови для інтелектуального й соціального розвитку студентства; забезпечено умови для відчуття етнічної причетності до свого народу, для збереження, примноження і продовження його національної культури, зокрема участь у студентській конференції «Освіта і наука», у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Молодь, освіта, наука, культура і національна самосвідомість в умовах європейської інтеграції», публікації студентів в електронному збірнику «Освіта і наука. Матеріали звітно-наукової конференції студентів», участь у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з української мови та літератури, загальноуніверситетському конкурсі «Кращий студент-науковець», Міжнародному мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, Всеукраїнській студентській олімпіаді, а також у спортивних, мистецьких та творчих заходах – «Лізі факультетів НПУ», зустрічах з сучасними письменниками, журналістських майстер-класів, спортивно-інтелектуальній грі "Profsport"та багато-багато ін.

   На перспективу планується проведення лекторію з основних наукових галузей (філософії, педагогіки, математики, біології, інженерії тощо), у якому висвітлювалися б життя  та діяльність української національної еліти з метою ознайомлення студентів НПУ імені М.П.Драгоманова із досягненнями української науки. А також посилити національно-патріотичну спрямованість роботи наукових гуртків, проблемних груп факультету з метою самостійних пошуків студентів та розв’язання проблемних питань з української історії, культурології, історії української мови, історії української літератури, історії української книги і періодики; консолідувати роботу професорсько-викладацького колективу та органів студентського самоврядування в умовах адаптивного карантину шляхом просвітницької діяльності та виховання взаємної поваги до учасників освітнього процесу.

vchena rada 22.10 10

vchena rada 22.10 11

vchena rada 22.10 12

Пресслужба університету

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter