Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / У НПУ імені М.П. Драгоманова був проведений ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з української мови, літератури (з методикою їх викладання)

У НПУ імені М.П. Драгоманова був проведений ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з української мови, літератури (з методикою їх викладання)

   16 квітня 2021 року відбулося нагородження переможців ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з української мови, літератури (з методикою їх викладання). Цього року конкурс було проведено на базі факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка НПУ імені М.П. Драгоманова.

 

   konf 2

   На Конкурс надійшло 94 роботи з 54 закладів вищої освіти різних форм власності з усіх регіонів України: від Львова, Чернівців, Хмельницького,  Івано-Франківська – до Києва, Запоріжжя, Сум, Одеси, Чернігова, Дніпра, Харкова, Слов’янська, Сєвєродонецька та ін. міст, які надіслали 49 робіт з української мови, 34 – з української літератури, 11 – з методики викладання української мови та літератури. Приємно, що проблеми української філології досліджують молоді науковці, провідний фах яких безпосередньо з нею не пов’язаний: майбутні інженери, кораблебудівельники, аграрії, що однозначно сприяє популяризації та піднесенню престижу української мови серед молодого покоління.

   Тематика наукових робіт засвідчила, що майбутні філологи, вчителі-словесники, фахівці в інших сферах суспільної діяльності цікавляться найрізноманітнішими питаннями лінгвістики, літературознавства, методики викладання  української мови та літератури в середній школі, орієнтуються на сучасну методологію та досягнення світової філологічної науки. Широкою є й амплітуда наукових зацікавлень: від досліджень назв морозива, вивчення молодіжного сленгу до проблем правописної нормалізації українського словника, аналізу процесів класичної та сучасної української літератури, сучасних методів навчання в середній школі та викладання в закладах вищої освіти.

   У рамках Конкурсу працювало три галузеві комісії: з української мови, з української літератури та методики їх викладання. Високоповажні члени галузевої конкурсної комісії на чолі з ректором університету професором В.П.Андрущенком і деканом факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка професором А.В.Висоцьким гідно оцінили наукові розвідки конкурсантів.

   В оцінюванні наукових здобутків конкурсантів взяли участь найреномованіші сучасні науковці, які представляють академічні наукові установи та заклади вищої освіти України усіх регіонів нашої країни,  зокрема К.Г. Городенська, доктор філологічних наук, професор, завідувач відділу граматики та наукової термінології Інституту української мови НАН України; М. М. Сулима, академік НАН України, доктор філологічних наук, професор, заступник директора Інституту літератури імені Т.Г.Шевченка; М. Я. Плющ, доктор філологічних наук, професор, завідувач  кафедри української мови Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова, Р.О.Христіанінова, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української мови Запорізького національного університету, П.В.Іванишин, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української літератури та теорії Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка; О.А.Кучерук, доктор педагогічних наук, професор кафедри журналістики та дидактичної філології ННІ філології та журналістики Житомирського державного університету імені Івана Франка та інші науковці.

konf 1

   На основі рецензування студентських наукових досліджень та підсумків науково-практичних конференцій, які відбулися 14-15 квітня,  галузева конкурсна комісія визначила, що переможцями Конкурсу стали 24 здобувачі вищої освіти, окрім того, комісія відзначила 23 роботи у номінаціях Конкурсу.

   Щиро вітаємо з перемогою студентів-філологів та їхніх наукових керівників і бажаємо творчої наснаги, професійного зростання та нових досягнень!

Факультет української філології та

літературної творчості імені Андрія Малишка

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter