Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Розширене засідання ректорату 11 квітня 2022 року

Розширене засідання ректорату 11 квітня 2022 року

11 квітня 2022 року  в НПУ імені М.П. Драгоманова відбулося розширене засідання ректорату. Декани факультетів розповідали про відновлення освітнього процесу на своїх підрозділах в умовах воєнного стану.

 

rectorat 11 04 1

rectorat 11 04 2

    Декан факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка Анатолій Висоцький  зазначив, що на факультеті  протягом 15 - 18 березня 2022 року відбулися відкриті зустрічі (вільне спілкування про навчання та підтримку один одного) студентів та викладачів факультету на платформі Google Meet, до яких долучалися, хто мав можливість і бажання. Деякі з них були тематичними: обговорювали інформаційну небезпеку і правила сприймання інформації під час війни,

rectorat 11 04 3

а також про волонтерські ініціативи Європейського корпусу солідарності, ділилися  написаними власноруч поезією чи прозою, обмінюючись у такий спосіб емоціями та переживаннями від подій, що відбуваються у рідній країні.

rectorat 11 04 4

    21 березня відбулася зустріч психологині КМЦ гендерної рівності, запобігання та протидії насильству Ольги Павлової зі студентами та викладачами НПУ імені М.П. Драгоманова, яка наголосила на тому, що потрібно боротися з почуттями тривоги, паніки, апатії, страху, з депресією, з тими станами, які переживає сьогодні кожен з нас.

 

rectorat 11 04 5

   23 березня 2022 р. на факультеті було проведено Вчену раду. Для відновлення освітнього процесу ухвалено низку рішень з організації роботи викладачів і студентів, уточнення  інформації щодо перебування у відносній безпеці викладачів та студентів, внесення змін до графіків освітнього процесу та робочих навчальних планів; складення розкладу занять з використанням синхронного, асинхронного та індивідуалізованого навчання, призначення академічних кураторів до кожної групи студентів денної і заочної форми навчання та багато іншого, аби і в складний час війни студенти отримували якісну освіту та мали можливість комфортно взаємодіяти та виконувати навчальні плани.

   25 березня 2022 р. викладачі та студенти долучилися до онлайнового вишколу з тактичної та екстремальної медицини. Організувала  цей захід Всеукраїнська ГО ВПА «Калина»: інструкторка вишколу — Ірина Кулакевич, волонтер — Олексій Трубілко. Сьогодні ці знання неабияк необхідні, адже дають можливість зберегти чиєсь здоров’я і врятувати життя.

rectorat 11 04 6

   Студенти у цей час, крім того, що навчаються, активно займаються волонтерством,

rectorat 11 04 7

встигають  проявляти свою творчість, зокрема нещодавно було створено новий ролик до проєкту «Відчувай українську», а третьокурсник спеціальності «Журналістика» Сергій Тягнирядно створив дві пісні «Братовбивство» та «Лист мамі», а також добірку фільмів про боротьбу українського народу.

rectorat 11 04 8

    Декан педагогічного факультету Тарас Олефіренко зауважив, що вже з перших днів відкритого воєнного нападу росії на нашу рідну країну переважна більшість студентів і викладачів працюють волонтерами та задіяні в теробороні.

rectorat 11 04 9

    Посилено діяльність Центру психологічної підтримки педагогічного факультету з метою екстреної психологічної допомоги населенню України. На волонтерських засадах фахівці-психологи кафедри практичної психології та студенти спеціальності «Психологія» працюють у тандемі у різних куточках України та допомагають у збереженні психічного здоров’я дітей і дорослих, постраждалих від активних бойових дій російських окупантів. А колега із Закарпаття професорка Мар’яна Марусинець допомогла у безпечному розміщенні викладачів на Закарпатті, за що їй щира вдячність. За ініціативи доцента кафедри О.М. Зінько створено соціальний проєкт «Разом». З 28 лютого здійснюються щоденно в онлайн-форматі безкоштовні консультації 54-х груп психологічної підтримки «Разом».

rectorat 11 04 10

    Колективом кафедри педагогіки та методики початкового навчання (завідувач кафедри ­– професор Олена Валеріївна Матвієнко) вже на початку березня було створено на базі університету Освітнього хабу з метою проведення дистанційних занять для дітей України! Студенти і викладачі своїм творчим запалом та педагогічною майстерністю зуміли вже з перших занять залучити до навчання сотні дітей з усієї України. На сьогодні Освітній хаб має 150 постійних слухачів шкільного віку; щоденно проводиться по 6-7 занять, на яких присутні від 30 до 40 дітей.

rectorat 11 04 11

    У жорстокі часи військових обстрілів і бомбардувань нашої Батьківщини здобувачі й викладачі кафедри образотворчого мистецтва активно долучаються до волонтерської роботи. Студенти стають тероборонцями, виконують портрети на замовлення, перераховуючи всю отриману авторську винагороду на користь ЗСУ. Викладачі також займаються мистецтвом з маленькими дітками, щоби підтримувати їх емоційний та психологічний стан засобами арттерапії.

rectorat 11 04 12

    Кафедра педагогіки і психології дошкільної освіти (завкафедри професор Ганна Георгіївна Цвєткова) проводить активну діяльність за освітянським, гуманістичним та науковим напрямами, здійснюючи такі заходи, як підтримка дітей, батьків, родин в умовах воєнних дій (проведення тренінгів, індивідуальних консультацій, майстер-класів, ігротехнологій); підтримка проєкту «Дитячий садок онлайн – Освітній Хаб міста Київ»; віртуальна галерея дитячих малюнків дітей студентів спеціальності «Дошкільна освіта» та колег, у яких розкривається емоційно-вольовий стан до війни в Україні та під час війни; участь студентів в проєкті «Мамо, я бачу війну» для допомоги дітям, які постраждали від війни, спрямований на створення найбільшого та найціннішого у світі маніфест-колажу із дитячих малюнків про війну в Україні, який залишиться назавжди в цифровому просторі за допомогою NFT-технології.

rectorat 11 04 13

    2 квітня 2022 р. кафедрою педагогіки проведено Науковий онлайн-семінар «Освітні системи: Ретроспектива, інноватика» (до 100-річчя науково-методичного журналу «Рідна школа»). Завкафедри і модератор зустрічі – професор Наталія Миколаївна Дем’яненко. Відповідно до Програми семінару кафедрою педагогіки підготовлено електронну Збірку наукових матеріалів.

    Віртуальний Івент-центр від кафедри педагогіки анонсував графік проведення творчих зустрічей із провідними фахівцями дозвілля в період із 4 до 25 квітня 2022 року, зокрема вже проведено зустрічі з Риммою Зюбіною, актрисою театру і кіно, телеведучою, громадською активісткою, та директоркою Слов’янських шкіл (м. Лейсден, Нідерланди) пані Оксаною Сміт (обговорювали досвід організації освітньо-дозвіллєвого простору дітей-біженців з України в Слов’янських школах Нідерландів).

rectorat 11 04 14
    За ініціативи Студпарламенту факультету стартував проєкт «Де би не був, не забуду СВІЙ ДІМ», бо любов до рідної землі з кожним новим днем наближає нас до перемоги!

 rectorat 11 04 15

Здобувачі вищої освіти Педагогічного факультету НПУ імені М. П. Драгоманова активно долучаються до навчання і беруть участь у загальній організації освітнього процесу. Якість освіти повноцінно забезпечується в умовах воєнного стану: збережено графік освітнього процесу та сталість розкладу навчання, яке розпочато з 24 березня 2022 року. Усі студенти отримали відкритий доступ до навчальних матеріалів на освітніх платформах, серед яких Moodle, Google Classroom та ін., що дозволить їм опановувати програму дистанційно.

rectorat 11 04 16

    Декан факультету математики, інформатики та фізики Микола Працьовитий інформував членів ректорату про організацію відновлення навчальних занять за всіма освітніми програмами відповідно до затвердженого на початок другого семестру 2021-2022 н.р. розкладу та умови дистанційної роботи професорсько-викладацького складу та співробітників факультету. З питань організації освітнього процесу було проведено організаційну нараду із завідувачами кафедр (21.03.22), засідання кафедр (протягом 21.03-23.03.22),  онлайн-нараду зі старостами, студпарламентом та кураторами (23.03.22); нараду із завідувачами кафедр за підсумками перших днів навчання (25.03.22) та робочу нараду (04.04.22), засідання Вченої ради факультету (28.03.22).

   З 18 березня по 3 квітня 2022 року було проведено Олімпіаду з математики у дистанційному форматі, участь в якій міг взяти студент будь-якої спеціальності та будь-якого курсу. Викладачі факультету взяли участь у рецензуванні робіт ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузі знань «Математика та статистика. Прикладна математика» та ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з методики навчання природничо-математичних дисциплін.

    Професор кафедри математики і теорії та методики навчання математики О.В.Школьний провів серію семінарів "Сучасна підготовка до ЗНО з математики" для вчителів Закарпатської та Полтавської областей.

   Через офіційний Телеграм-канал факультету здійснюється постійне інформування здобувачів освіти та викладачів про можливості для освітян та науковців: онлайн-курси та сервіси, онлайн-тренінги (у тому числі з домедичної допомоги), сервіси психологічної підтримки, вебінари, стипендії для науковців, інформаційна підтримка для тих, хто був змушений виїхати за кордон тощо.

   На завершення ректорату проректори університету проінформували деканів факультету та керівників структурних підрозділів про поточну ситуацію в університеті.

rectorat 11 04 17

rectorat 11 04 18

    Насамкінець ректор університету Віктор Андрущенко подякував за плідну роботу, яку проводять співробітники університету у ці складні часи війни в Україні, та вкотре підкреслив, що ми маємо берегти себе, свої родини, наших студентів та університет.

rectorat 11 04 19

Пресслужба університету

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter