Головна / НОВИНИ / Події / Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Післявоєнний світ: люди, проблеми, цінності»

Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Післявоєнний світ: люди, проблеми, цінності»

24 лютого 2022 року почався новий етап російсько-української війни – відбулося широкомасштабне російське вторгнення на українські території. Тисячі загиблих як військових, так і мирних цивільних на совісті російських окупантів…

Війна несе біль, смерть, розруху та супроводжується розв’язанням багатьох проблем як на рівні особистості, так і на більш глобальному державному та міжнародному рівнях, так само, як і переоцінкою життєвих цінностей.

 

Україна сьогодні потребує підтримки і допомогти від світу, аби перемогти ворога у боротьбі за свободу, незалежність, мир та безпеку не тільки нашої держави. Багато питань, що потребують нагального озвучення та обговорення з міжнародними колегами на освітньо-науковому рівні.  Тож у Національному педагогічному університеті імені М.П. Драгоманова було проведено Міжнародну науково-практичну інтернет-конференцію «Післявоєнний світ: люди, проблеми, цінності».

Відкрив конференцію ректор університету, академік НАПН України, член-кореспондент НАН України, доктор філософських наук, професор Віктор Андрущенко, який привітав її учасників, побажав конструктивної роботи, плідних дискусій та  розпочав проведення пленарного засідання хвилиною мовчання за загиблими у війні.

konf vijna 1 konf vijna 2

konf vijna 3 renamed 24672

konf vijna 3 konf vijna 4 

Привітав учасників конференції Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, який закликав зерна миролюбства, демократії і свободи, які сьогодні захищають незламні духом українці зі зброєю в руках, зрощувати в серцях майбутніх поколінь по всьому світу.

Приєднався до привітань і Міністр молоді і спорту України Вадим Гутцайт.

До вітального слова були запрошені голова Наглядової ради університету, третій Президент України Віктор  Ющенко, заступник голови Олексій Івченко, президент Національної академії педагогічних наук, академік Національної академії наук України, доктор філософських наук, професор Василь Кремінь, член Наглядової ради університету, почесний професор у галузі зв’язків з громадськістю (PR) та комунікації Морітц Гунцінґер, президент Малої академії наук Станіслав Довгий, голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, народний депутат України І-VІ скликань Павло Мовчан, український державний службовець 1-го рангу, доктор політичних наук, професор, член-кореспондент НАПН України Костянтин Ващенко, ректор Національної музичної академії України імені Петра Чайковського Максим Тимошенко.

konf vijna 5  konf vijna 6

konf vijna 7  konf vijna 8

З доповіддю про філософську рефлексію майбутнього післявоєнного світу виступив ректор НПУ імені М.П. Драгоманова Віктор Андрущенко, який підкреслив, що у будь-якій ситуації, а особливо в умовах війни, ми маємо працювати, надавати студентам якісну освіту, розвивати наукові дослідження, посилювати міжнародні контакти з провідними зарубіжними університетами, викладачами, науковцями. А  цивілізовані народи світу мають поставити ефективні запобіжники самому існуванню росії-агресору в цивілізаційному просторі.

konf vijna 9

Про перспективу України в динаміці змін повоєнного світового порядку (1945-2022) доповідав доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри джерелознавства та спеціальних історичних дисциплін Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова Олександр Потильчак.

konf vijna 10

Про рашизм як імперську ідеологему й практику розповів Олександр Лисенко, доктор історичних наук, професор, завідувач відділу історії України періоду Другої світової війни Інституту історії України НАН України.

Голова студентського парламенту Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова Катерина Бульчик – про будні життя і волонтерства студентського колективу в умовах війни.

Серед доповідачів було багато іноземних гостей:

Панос Еліопулос/ Panos Eliopoulos – доктор філософії, доцент, Університет Яніни (Греція) та Відкритий університет Кіпру

 «Чи можлива демократія без підпорядкування? Політична свобода і свавілля в післявоєнному світі/ Is Democracy Possible without Subordination? Political Freedom and Arbitrariness in a post-war world»

konf vijna 13

Антоніо да Кошта де Альбукерке де Соуза Лара/ António da Costa de Albuquerque de Sousa Lara – професор, доктор, Президент Академії літератури та мистецтв Португалії

«Нова Ялта чи поліцентрична війна: Україна переможе/ New Yalta or Polycentric War. Ukraine will prevail»

Корпоровіч Лєшек / Korporowicz Leszek – професор Ягеллонського університету, Почесний доктор НПУ імені М.П. Драгоманова (Краків, Польща) «Культурні права в повоєнній перспективі/Cultural rights in post-war perspective»

Вольф Клінц/ Wolf Klinz – професор, доктор, колишній президент Торгово-промислової палати (м. Франкфурт-на-Майні, Німеччина) та колишній член виконавчої ради компанії Treuhandstalt

«Війна Путіна – це сигнал тривоги для всіх нас/ Putin’s war is a wake-up call for all of us»

Умберто Нуно Лопеш Мендеш де Олівейра/ Humberto Nuno Lopes Mendes de Oliveira – професор, доктор Президент Академії фалеристики Португалії

«Українська війна: втрата відчуття безпеки та повернення до обов‘язкового призову до армії в Європі?/ The Ucranian war: the loss of safety feeling and the return of mandatory military service in Europe?»

Віктор Можгін – дослідник, Інститут Міжкультурних досліджень, Ягеллонський Університет у Кракові

«Система освіти в Польщі для українських школярів – сьогодення і перспективи розвитку в майбутньому».

konf vijna 11

З доповіддю про роль і місце України в новій системі європейської безпеки виступив Надзвичайний і Повноважний посол України, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри міжнародних відносин та гуманітарних студій Борис Гуменюк. 

konf vijna 14

Про формування молодіжної політики України у повоєнні роки через міжнародні освітні, культурні та туристичні програми розповів Надзвичайний і Повноважний Посол України, доктор філософських наук, професор кафедри міжнародних відносин та гуманітарних студій Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова  Валерій Цибух.

konf vijna 12

Роман Безсмертний, Надзвичайний і Повноважний Посол України, кандидат політичних наук, доцент кафедри міжнародних відносин Київського національного університету культури і мистецтв, – про ключові компоненти майбутньої системи глобальної, континентальної і регіональної безпеки.

На завершення конференції було прийнято документ:

ЗВЕРНЕННЯ
учасників Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції
«Післявоєнний світ: люди, проблеми, цінності»
Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова,

Київ, 15 квітня 2022 року

Шановні колеги, українці і друзі України! Активна фаза восьмирічної війни Російської Федерації проти України, що розпочалася 24 лютого 2022 року, продемонструвала усьому світові підлість, підступність і жорстокість імперської ідеології та практики новітнього російського фашизму. Розв’язавши невмотивовану повномасштабну агресію проти демократичної європейської нації та не зумівши перемогти Збройні Сили України в конвенційній війні, кремлівський режим Путіна вдався до масових порушень норм міжнародного права, обстрілів і бомбардувань, що призвели до численних жертв серед мирного населення, катувань, убивств, грабунків і мародерства на тимчасово окупованих територіях.


Героїчний опір Української армії, Національної гвардії, Сил територіальної оборони, добровольчих формувань, які за підтримки та єдності всього українського народу ведуть істинно Вітчизняну війну за Свободу та Незалежність своєї Батьківщини, розвінчали міф про непереможність хваленої «другої армії світу». У лавах захисників України, добровольців, волонтерів Україну боронять і викладачі, аспіранти та студенти Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова.


Крах новоявленого бліцкригу, визволення від окупантів Київщини, Чернігівщини, Сумщини та Миколаївщини, бої за Херсон, триваюча героїчна оборона Харкова, Одеси, Маріуполя, міст українського Донбасу зміцнили віру нашого народу та всього вільного світу в остаточну перемогу України над абсолютним злом «руського міра».


Перемога у війні з Росією зробить невідворотними зміни в архітектурі світового порядку, а Україна матиме шанс стати ключовим суб’єктом нової системи глобальної безпеки. Тяжкі соціально-економічні наслідки повномасштабної російської агресії зможуть бути подолані об’єднаними зусиллями українського суспільства, економіки та допомоги міжнародних партнерів. Прогнозовано, що особливою буде роль науки та педагогічної освіти у повоєнній Україні. Пророчими стають рядки Педагогічної Конституції Європи про те, що об’єднавчий процес в умовах сучасних викликів і погроз потребує формування сучасного суб'єкта європейської життєдіяльності – людини, здатної до співжиття в полікультурному суспільстві у мирі та злагоді, за принципами свободи, гуманізму та справедливості.


Історичний шанс перемогти путінський рашизм зробить можливим відновлення територіальної цілісності України, відбудову економіки і соціальної сфери та створить умови для глибокої модернізації наукової та освітньої галузей. Цим історичним шансом Україна, Європа та світ не мають права не скористатися.

Закликаємо науковців і педагогів Європи та світу, усіх друзів України підтримати нашу державу, допомогти перемогти ворога, реалізувати євроатлантичні прагнення України, відбудувати та модернізувати наукову та освітню сфери нашої держави.


Слава Україні!

Пресслужба університету

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter