Головна / НОВИНИ / Оголошення / Загальноунівеситетські / Всеукраїнський науково-методичний семінар з міжнародною участю «Актуальні питання методики навчання фізики та астрономії в середній і вищій школі»

Всеукраїнський науково-методичний семінар з міжнародною участю «Актуальні питання методики навчання фізики та астрономії в середній і вищій школі»

     17 березня 2021 року в онлайн-режимі відбувся традиційний захід - Всеукраїнський науково-методичний семінар з міжнародною участю «Актуальні питання методики навчання фізики та астрономії в середній і вищій школі» організований завідувачем кафедри теорії та методики навчання фізики і астрономії доктором педагогічних наук, професором Миколою Євгенійовичем Чумаком та науково-педагогічними співробітниками кафедри: кандидатом педагогічних наук, доцентом Стециком Сергієм Павловичем,  кандидатом педагогічних наук, доцентом Цоколенком Олександром Анатолійовичем, кандидатом педагогічних наук, доцентом Касяновою Ганною Володимирівною. Семінар діє на кафедрі понад тридцять років, на ньому проходять апробацію науково-методичні дослідження з фізики, астрономії та методики їх навчання.

     Захід урочисто відкрив завідувач кафедри теорії та методики навчання фізики і астрономії доктор педагогічних наук, професор Микола Євгенійович Чумак. Учасниками семінару є іноземні (Куба, Кіпр) та вітчизняні науковці (м. Кропивницький, м. Харків, м. Івано-Франківськ, м. Кам’янець-Подільский, м. Кривий Ріг, м. Тернопіль, м. Умань та ін.).

      Це п’ятий захід в цьому році (відбувається кожної третьої середи щомісяця) та має наступну тематику: «Впровадження у процес навчання фізики і астрономії нових астрономічних технологій». На семінарі представлені актуальні та цікаві доповіді:

  1. «Комп’ютерні інформаційні технології на лабораторних заняттях з астрофізики» - кандидата педагогічних наук, доцента кафедри експериментальної і теоретичної фізики та астрономії Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова Кириленко Олена Іванівна.
  2. «Використання мобільних технологій під час вивчення поверхні Місяця» - магістрантка 1 р.н. спеціальності 104 Фізика та астрономія Андрєєва Анастасія Михайлівна.
  3. «Про розвиток метеорної астрономії в Україні. Минуле та сьогодення» - канд. фіз-мат. наук, старший наук.сп. НДІ астрономії Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, начальник Чугуївської спостережної станції НДІ астрономії Голубаєв Олександр Володимирович.
  4. «Розвиток дослідницької діяльності засобами нових астрономічних технологій у процесі навчання фізики й астрономії» - кандидат педагогічних наук, доцент кафедри експериментальної і теоретичної фізики та астрономії Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова Мирошніченко Юрій Борисович.
  5. «Про сучасний стан астрономічної освіти» - доктор фізико-математичних наук, в минулому керівник полярної експедиції, заступник директора міжвідомчого центру фундаментальних досліджень в галузі енергетики і екології, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Ващенко Володимир Миколайович, ветеран педагогічної праці Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, доцент Ващенко Олена Петрівна, яка підготувала кілька поколінь астрономів.
  6. «Використання комп’ютерних технологій у вивченні астрономії» - магістрантки ІІ року навчання фізико-математичного факультету, НПУ імені М. П. Драгоманова Куценко Тетяна Янівна та Хуторна Анна В’ячеславівна.

     Учасники конференції не лише проаналізували сучасний стан впровадження астрономічних технологій, але й обговорили дискусійні моменти, протиріччя та перспективи розвитку астрономічної освіти та методичні особливості впровадження сучасних технологій у освітній процес в контексті реформування національної освіти. У обговоренні представленої доповідачами проблематики надзвичайно цінним став досвід колег із інших міст і країн. Семінар дозволив здійснити обмін думками та знаннями із багатьох актуальних питань і проблем астрономічної та фізичної освіти. За результатами конференції підготовлені іменні сертифікати.

vseukraina sem 1 vseukraina sem 2
vseukraina sem 3 vseukraina sem 4
vseukraina sem 5 vseukraina sem 6
vseukraina sem 7 vseukraina sem 8

 

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter