Головна / НОВИНИ / Оголошення / Загальноунівеситетські / Шановна українська спільното!

Шановна українська спільното!

Нації вмирають не від інфаркту.

Спочатку їм відбирає мову.

Ліна Костенко,

почесний професор

НПУ імені М.П. Драгоманова

 

    Без мови немає народу, тому ті, хто планують завоювати й підкорити його, перший удар спрямовують саме проти мови, атакуючи насамперед інтелігенцію, представників культури, освіти й науки. 

 

    Для нас, українців, питання мови дуже трепетне. Протягом всієї історії нашої країни її цькували, зумисно обмежували, забороняли… Сторінки історії України рясніють від численних репресій, яких зазнала українська мова та ті, хто нею послуговувалися.

 

     Мовний закон щодо обслуговування споживачів в Україні, який набув чинності 16 січня 2021 рокує та вніс деякі збурення в громадськість, безперечно, важливий і необхідний, бо державною мовою в Україні є українська (ст. 10 Конституції України), і саме нею мають послуговуватися в державі у всіх сферах життя. Звичайно, у цьому ж законі прописано, що на прохання клієнта можуть обслужити також іншою мовою, прийнятною для обох сторін, якщо буде на те обопільне бажання. Здавалось би, все добре і немає жодних проблем. Проте знайшлись ті, хто зміг на ґрунті цього створити новий інформаційний вплив.

 

   Інформаційна війна проти України ведеться усіма можливими засобами. Українське суспільство мовним питанням (якого насправді немає, тому що державною мовою в Україні є УКРАЇНСЬКА) було легко збурити, повернути його проти закладу освіти з славною майже двохсотлітньою історією. Нам усім варто пам’ятати: не можна стати більшим патріотом чи кращим українцем, вважати себе захисником мови чи культури народу, проявляючи хамство і невігластво, поливаючи брудом заклад вищої освіти, випускники якого десятками років гідно продовжують педагогічну діяльність в сотнях українських шкіл, гімназій, ліцеїв, університетів, заклад, де тисячі викладачів щоденно працюють над наданням якісної освіти та вихованням студентів гідними громадянами своєї країни.

 

   Відповідно до статті 34 Конституції України «кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб - на свій вибір», а відповідно до статті 10 – «державною мовою в Україні є українська мова».  Тому не дозволяйте собою маніпулювати. Ніхто не повинен робити собі піар, стравлюючи одних українців проти інших, та ще й на тих цінностях, які наші предки оберігали ціною власного життя!

 

   Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова завжди дотримувався мовного законодавства і весь навчальний процес в закладі ведеться виключно українською мовою (окрім тих предметів, які передбачено освітніми програмами вести іноземною), більше того – університет активно пропагує вивчення  української мови як в Україні, так і далеко за її межами. Ми відкрили вже біля десятка локальних центрів дистанційного навчання в Бразилії з вивчення української мови представниками української діаспори. Студенти-іноземці у нас навчаються українською мовою. На факультеті мистецтв НПУ імені М.П. Драгоманова діє хор іноземних студентів, які неперевершено виконують відому українську пісню «Як тебе не любити, Києве мій». Студенти спільно з викладачами дбають про збереження українських традицій та звичаїв й активно проводять заходи, приурочені до різних подій і свят – вертепи, Андріївські вечорниці, новорічні та різдвяні віншування, колядки, щедрівки, безліч різнотематичних флешмобів та зустрічей з видатними людьми – письменниками, громадськими й державними діячами.

 

   А після прийняття нового правопису, студенти факультету української філології одними з перших відгукнулися на популяризацію нових правил за допомогою відео для швидшого й легшого їх освоєння, започаткувавши у соціальних мережах рубрику «Відчувай українську», а ще створили відеоблог-мотиватор, де студенти розповідають свої історії про те, як і чому почали розмовляти українською, надихаючи переходити на українську й інших. І це далеко не все…

 

   Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова є українським закладом вищої освіти й у всіх аспектах своєї діяльності послуговується виключно українською мовою. У всіх своїх рішеннях завжди керуємося чинним законодавством України, людяністю та порядністю. Закликаємо і вас: будьте виваженими у своїх думках і діях, не дозволяйте собою маніпулювати!

Пресслужба університету

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter