Головна / НОВИНИ / Оголошення / Загальноунівеситетські / Про реалізацію програми академічної мобільності студентів НПУ імені М.П. Драгоманова та ТНПУ ім. В. Гнатюка за підтримки Європейського Союзу та Британської Ради

Про реалізацію програми академічної мобільності студентів НПУ імені М.П. Драгоманова та ТНПУ ім. В. Гнатюка за підтримки Європейського Союзу та Британської Ради

     Одним із загальновизнаних критеріїв оцінювання якості вищої освіти є академічна мобільність студентів. Завдяки участі у різноманітних програмах академічної мобільності студенти отримують можливість покращити персональний рівень володіння фаховими знаннями, поглибити та урізноманітнити власний професійний досвід, опанувати необхідні навички та компетенції задля формування успішної кар’єри, а також особисто переконатися у перевагах прогресивної освіти сучасності, яка являє собою інноваційний простір без усталених соціальних, мовних та культурних бар’єрів, що базується на засадах європейських ціннісних принципів – толерантності, інклюзії та різноманіття.

     У Національному педагогічному університеті імені М.П. Драгоманова систематично здійснюється робота щодо інтеграції цих ціннісних принципів  у навчальний процес, водночас забезпечуючи високу якість освітніх послуг. З метою підтримки високої якості освіти, підвищення конкурентоспроможності випускників у локальних і глобальних вимірах університет розвиває співпрацю з програмою студентської академічної мобільності (SAM Україна), яка є частиною програми «Дім Європи», що фінансується Європейським Союзом та реалізується Британською Радою.

     В рамках цієї співпраці наразі реалізується спільна програма академічної мобільності (академічного обміну) студентів двох педагогічних вишів –  ТНПУ ім. В. Гнатюка і НПУ ім. М.П. Драгоманова. Академічна мобільність триватиме протягом 8 тижнів, з 1 жовтня до 30 листопада 2021 року,  передбачаючи присвоєння 12 залікових кредитів (ЄКТС) в процесі навчальної діяльності. Окрім дотримання традиційного формату аудиторного навчання, студенти обох вишів матимуть змогу взяти участь у наукових конференціях і круглих столах, познайомитись з університетськими лабораторіями, презентувати власний творчий доробок у вигляді проєкту, а також з приємністю провести час разом з друзями та колегами, відвідавши різноманітні локації, які доступні у межах двох дивовижних міст – Києва та Тернополя відповідно.

     У перший день академічної мобільності студентів ТНПУ ім. Володимира Гнатюка особисто привітав ректор - член-кореспондент НАН України, академік НАПН України, професор В.П. Андрущенко, проректор з наукової роботи, професор Г.М. Торбін та проректор з навчально-методичної роботи, професор Р.М. Вернидуб. Під час зустрічі ректор поділився власними студентськими спогадами та наголосив: «Наш університет пишається своїми студентами, а особливо викладачами, серед яких провідні українські та зарубіжні вчені, історики, філософи, математики. Але студенти мають пам'ятати головне: що ви візьмете самі, чому навчитесь, те з вами і залишиться».

academ mobil 2

     Серед учасників даної програми академічної мобільності є п’ятеро студентів із Тернополя, які представляють спеціальність «Біологія». Їх персонально зустріли декан факультету природничо-географічної освіти та екології Турчинова Ганна Володимирівна, викладач кафедри біології Єжель Ірина Миколаївна та студентський парламент відповідного навчального підрозділу.

academ mobil 3

     В процесі знайомства з колективом біологи відвідали музей університету, пройшлись коридорами центрального корпусу, почаювали на факультеті природничо-географічної освіти та екології. У вихідні дні студенти, разом із куратором Іриною Миколаївною, відвідали парк «Перемоги» та парк «Кіото», пройшлись Хрещатиком, взявши участь у невеличкій екскурсії Києвом, а також,  разом з куратором Єжель Іриною Миколаївною, завітали до кінотеатру, що знаходиться у торговому центрі «Проспект». А вже 6 жовтня студенти із Тернополя, разом із кандидатом біологічних наук Шевченко Валентиною Григорівною, вирушили на екскурсію в Національний ботанічний сад імені М.М. Гришка. Сьогодні він за різноманітністю колекцій живих рослин, масштабної території, рівнем наукових досліджень займає одне з провідних місць серед ботанічних садів.

academ mobil 4

academ mobil 5

academ mobil 6

academ mobil 7

academ mobil 8

academ mobil 9

academ mobil 10

      У цей же період в Тернополі студентів НПУ ім. М.П. Драгоманова радо зустріло керівництво ТНПУ імені Гнатюка у складі очільників відповідних структурних підрозділів на чолі з ректором - доктором філософських наук, професором, членом-кореспондентом НАПН України Буяком Богданом Богдановичем. Студенти-біологи НПУ імені Драгоманова відвідали хіміко-біологічний факультет Тернопільського вишу, де їм провели екскурсію, показавши різні аудиторії та музей університету. Також молодь зі столичного вишу мала можливість поспілкуватися зі студентським активом ТНПУ, обмінятися досвідом та розробити нові ідеї для подальшої співпраці. Студентів-біологів в НПУ імені М.П. Драгоманова поселили у кімнатах третього гуртожитку на першому поверсі. Студенти розповідають: «Умови дуже хороші, в кімнатах затишно, приємна атмосфера для підготовки до занять. Також приємні одногрупники. Спочатку трішки соромилися з нами знайомитися, але потім ми знайшли спільну мову та разом проводили дозвілля». Після поселення до університетського гуртожитку, вирішення організаційно-побутових питань та знайомства зі студентами даного вишу Драгоманівці приступили до навчання.

academ mobil 11

academ mobil 12

academ mobil 13

     В цілому навчальна частина мобільності здійснюється на високому організаційно-методичному рівні. Зокрема, на парах з ґрунтознавства студенти-біологи максимально часто проводять різноманітні експерименти, а саме досліджують вплив певних речовин на стан та якість ґрунту, а також визначають яким чином можливо поліпшити ситуацію в країні шляхом запобігання процесам ерозії.

academ mobil 14

 

     Згодом студентський колектив  НПУ імені М.П.Драгоманова також відвідав оглядову екскурсію Тернополем та захопився неймовірними архітектурними принадами цього міста. Завдяки участі у програмі академічної мобільності студенти-драгоманівці отримали чудову нагоду не лише підвищити свій рівень фаховості шляхом пізнання нових процесів та явищ навколишнього середовища, але й познайомитися з культурним надбанням Західної України.

academ mobil 15

     Крім студентів-біологів, у даній програмі академічного обміну беруть участь студенти факультету педагогіки і психології ТНПУ ім. Володимира Гнатюка, а також представники педагогічного факультету НПУ ім. М.П. Драгоманова. Зокрема, 6-7 жовтня в межах відповідної програми мобільності студенти з Тернополя відвідували лабораторію кафедри педагогіки і психології дошкільної освіти НПУ ім. М.П. Драгоманова, а також Державний музей іграшки у місті Києві, де вони ознайомились з освітнім середовищем та сутністю ігрового та діяльнісного підходів у навчанні дітей дошкільного віку.

academ mobil 16

academ mobil 17

academ mobil 18

    Тоді як студенти-драгоманівці після прибуття до Тернополя та знайомства зі своїми однолітками занурились у вивчення змісту педагогічних дисциплін. Крім того, в рамках позааудиторного навчання, вони відвідали Центр науки, де їм провели цікаву екскурсію з найрізноманітнішими експонатами, які можна було пізнавати за допомогою не лише візуальних, але й тактильних відчуттів.

academ mobil 19

academ mobil 20

     19 жовтня 2021 року на педагогічний факультет Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова із робочим візитом завітали представники Тернопільського вишу. Команду з Тернополя гостинно зустрів декан факультету професор Тарас Олексійович Олефіренко. Учасниками зустрічі від педагогічного факультету НПУ імені М. П. Драгоманова виступили заступник декана з наукової роботи та міжнародних зв’язків, завідувач кафедри педагогіки та методики початкового навчання, професор Олена Валеріївна Матвієнко; завідувач кафедри педагогіки і психології дошкільної освіти, професор Ганна Георгіївна Цвєткова. Факультет педагогіки і психології ТНПУ імені В. Гнатюка представили: Чайка Володимир Мирославович – доктор педагогічних наук, професор, декан факультету педагогіки і психології; Писарчук Оксана Тарасівна – заступник декана факультету педагогіки і психології, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки і методики початкової та дошкільної освіти; Чикурова Ольга Ярославівна – аспірант кафедри педагогіки і методики початкової та дошкільної освіти факультету педагогіки і психології. Результатом плідної комунікації стало підписання угоди про співпрацю між педагогічним факультетом НПУ імені М. П. Драгоманова та факультетом педагогіки і психології ТНПУ імені В. Гнатюка.

academ mobil 21

      Факультет математики, інформатики та фізики не менш злагоджено підійшов до організації зустрічі гостей із Тернополя. Уже декілька років поспіль цей навчальний підрозділ є організатором ряду просвітницько-наукових заходів під назвою: «Цікава наука – Science is fun», метою яких є популяризація наукової діяльності серед учнівської та студентської молоді. Цьогоріч заходи включали в себе демонстрування нових математичних фокусів, розв’язування загадок,  складання танграм, проведення фізичних дослідів із неочікуваними результатами, використання саморобних фізичних приладів та ігор з мотузками. Брати участь у цих заходах мали змогу студенти обох вишів.

academ mobil 22

academ mobil 23

academ mobil 24

academ mobil 1

academ mobil 2

     Крім того, щосуботи студентам ТНПУ надана можливість долучатись, разом з іншими студентами факультету математики, інформатики та фізики, до проведення занять у лабораторії інтелектуального розвитку. Лабораторія інтелектуального розвитку – це спільний проєкт викладачів і студентів факультету, метою якого є як розвиток інтересу учнів до математики і фізики, так і становлення та розвиток педагогічної майстерності студентів. Це проєкт в якому студенти на рівні з викладачами є вчителями і наставниками для дітей шкільного віку.

academ mobil 25

     Студенти-математики тепло зустріли своїх колег з ТНПУ імені В.Гнатюка і в перші ж вихідні організували прогулянку «Над Дніпром». Маріїнський парк, Арка Дружби народів, Володимирський парк, Поштова площа, Пішохідний міст, Майдан Незалежності – це далеко не повний список визначних місць, де разом побували представники студентства обох вишів.

academ mobil 26

academ mobil 27

academ mobil 28

    Після приємного дозвілля, що передбачало всебічне пізнання столиці, для студентів з Тернополя розпочалися робочі будні – знайомство із новими викладачами та системою оцінювання в НПУ ім. М.П. Драгоманова. Варто відзначити, що студенти ТНПУ були запрошені на заняття гуртка з фрактального аналізу та засідання наукового семінару факультету математики фізики та інформатики.

academ mobil 30

academ mobil 31

    Тим часом у ТНПУ Драгоманівці також не сумують. Студенти-математики розповідають у соціальних мережах про здобутий досвід і враження від участі у заходах в рамках чинної програми академічного обміну. Однак пропускати заняття улюбленого гуртка з фрактального аналізу, який щочетверга проходить у НПУ імені М.П.Драгоманова, вони теж не хочуть, тому гурток працює у змішаному форматі, що передбачає очну та дистанційну участь.

academ mobil 33

     Цьогоріч участь у академічній мобільності від НПУ ім. М.П. Драгоманова бере 15 студентів-представників трьох факультетів: педагогічного (декан – Тарас Олефіренко), факультету математики, інформатики та фізики (декан – Микола Працьовитий), а також факультету природничо-географічної освіти та екології (декан – Ганна Турчинова). По завершенню поточної програми мобільності кожен з її учасників матиме змогу заповнити форму зворотного зв’язку, що дозволить організаторам зрозуміти наскільки цікавим та ефективним для студентів виявився академічний обмін та зробити певні висновки на майбутнє.

academ mobil 34

 

 

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter