Головна / НОВИНИ / Оголошення / Загальноунівеситетські / Про проведення заходів у рамках Еразмус днів у НПУ імені М.П. Драгоманова за сприяння відділу міжнародних зв’язків

Про проведення заходів у рамках Еразмус днів у НПУ імені М.П. Драгоманова за сприяння відділу міжнародних зв’язків

    14-16 жовтня 2021 року у НПУ імені М.П. Драгоманова, за сприяння відділу міжнародних зв’язків (керівник – кандидат філософських наук, доцент Тетяна Матусевич), було проведено низку онлайн заходів в рамках «Еразмус днів», що відбулися з метою інформування студентів та науково-педагогічних співробітників про ексклюзивні можливості та перспективи участі у програмах академічної мобільності, що реалізуються завдяки успішному функціонуванню проєкту Європейського Союзу Еразмус+.

Зокрема, з 14 жовтня проходив триденний марафон «Програма Erasmus+ у Національному педагогічному університеті імені М.П. Драгоманова: Історії Успіху», у котрому взяло участь близько 10 представників Драгоманівського колективу, які поділилися власними враженнями про мобільність та стажування в таких академічних установах як Університет кардинала Стефана Вишинського (м. Варшава, Польща), Римський університет ла Сап’єнца (м. Рим, Італія), Відкритий університет (м. Нікосія, Кіпр), Банатський університет сільськогосподарських наук та ветеринарної медицини (м. Тімішоара, Румунія).

erasmus day npu 8

     Активне відзначення «Еразмус днів» було продовжено 15 жовтня в межах онлайн воркшопу «Європейські цінності в освіті для сталого розвитку». Ключовою метою даного заходу стало дослідження та популяризація європейського підходу в освіті, а також поширення результатів Проєкту Жана Монне «Європейські цінності різноманіття та інклюзії для сталого розвитку» (29.10.2020 – 29.10.2021). Цей масштабний проєкт зосереджений передусім на ключових цінностях ЄС для сталого розвитку у соціальній та культурній сферах –  різноманітності та інклюзії. Знаково, що у воркшопі взяло участь більше 40 учасників – членів освітянської спільноти з різних регіонів України, серед яких були представники Національної академії педагогічних наук України, Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова, Національного університету біоресурсів та природокористування України, Сумського національного аграрного університету, Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького тощо.

erasmus day npu 7

     Модерацію цього заходу здійснила Марія Нестерова – координатор проєктів Жана Моне, доктор філософських наук, професор кафедри менеджменту та інноваційних технологій НПУ імені М.П. Драгоманова. У власних доповідях учасники воркшопу проявили солідарність щодо того, що сучасний європейський університет – це не лише середовище для генерування та поширення знань, але й інструмент духовного розвитку суспільства, що реалізується насамперед у соціокультурному вимірі, а саме шляхом синергетичної взаємодії університетів з місцевими громадами, своєчасно знаходячи адекватні відповіді на поточні виклики сьогодення. Учасниками воркшопу згадувалося також про успішній досвід роботи британських університетів щодо формування стратегій подолання проблем соціокультурного характеру у локальних масштабах, зокрема зусиллями академічного персоналу Вулвергемптонського та  Кентерберійського університетів. Кожен з присутніх мав можливість не лише висловити персональну думку щодо значущості всебічного поширення цінностей свободи, рівності, доброчесності,  інклюзії та різноманіття у вимірах XXI століття, але й взяти безпосередню участь у опитуванні під назвою: «Цінності Європейського простору вищої освіти». У підсумку учасники воркшопу погодилися з тим, що варто переосмислити стратегію та мету діяльності сучасного університету, поставивши запитання про ступінь їх дотичності до принципів сталого розвитку, які задекларовані на рівні Організації Об’єднаних Націй.

erasmus day npu 1

     Також 15 жовтня було організовано публічну презентацію на тему: «Чому варто запланувати академічну мобільність в НПУ?» (в рамках Програми Еразмус+). На початку цього заходу було представлено відеозапис звернення голови представництва Європейського Союзу в Україні М. Маасікаса зі словами привітання з нагоди «Еразмус днів». До вітальних слів у режимі попереднього відеозапису приєдналися українські високопосадовці – заступник керівника офісу Президента України Олексій Дніпров, міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, заступниця міністра молоді та спорту України Марина Попатенко, а також представники молодіжних спільнот та громадських організацій – студентської мережі Еразмус м. Києва, інформаційного центру Еразмус+ молодь, Європейського корпусу солідарності в Україні, служби підтримки Програми eTwinning Plus в Україні, Національної молодіжної ради, команди Євродеск України. Презентаційний захід відвідало близько 15 осіб, які перебувають у статусі здобувачів вищої освіти або ж є співробітниками цього університету.

erasmus day npu 5

     В рамках онлайн зустрічі між учасниками був здійснений взаємообмін знаннями та ідеями щодо переваг мобільності у відповідному університеті. Серед наявних переваг вишу учасники виокремили наступні аргументи: 1) якість викладання та висока кваліфікація науково-педагогічних співробітників; 2) реалізація принципів студентоцентрованого навчання; 3) наявність потужних наукових підрозділів, зокрема кафедри ЮНЕСКО з наукової освіти; 4) залучення студентів до науково-організаційної та науково-дослідницької діяльності; 5) зручне територіальне розташування – центральний корпус університету знаходиться біля станції метро у центрі міста; 6) естетична привабливість архітектури центрального корпусу вишу.

erasmus day npu 3

     Про наукову роботу студентської молоді як базовий компонент академічної мобільності в НПУ імені М.П. Драгоманова та ефективні шляхи отримання студентами актуальної інформації про мобільність було зазначено спеціалістами відділу міжнародних зв’язків університету Сікач Олександрою та Глібом Хоменком. Крім того, інформативною для учасників зібрання стала відео презентація, яка була присвячена професійному та особистісному розвитку здобувачів освіти під час навчання в Драгоманівському університеті, що була підготовлена студентами-культурологами на чолі з кандидатом філософських наук, доцентом Сергієм Русаковим.

erasmus day npu 2

     16 жовтня стало завершальним днем офіційного відзначення цьогорічних «Еразмус днів» в НПУ імені М.П. Драгоманова. У цей день був проведений семінар під назвою: «Євроінтеграція вищої школи у світовому та національному вимірі за умови соціальної інклюзії: обмін науковими здобутками між факультетом спеціальної та інклюзивної освіти Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова та профілюючими факультетами Sapienza University of Rome (Рим, Італія)», в межах якого у ролі основного спікера виступила доктор педагогічних наук, професор Дар’я Супрун. У своїй доповіді професор поділилася досвідом, здобутим під час робочого візиту до одного з провідних університетів Італії у рамках Програми Erasmus+ (Learning mobility), зосередивши увагу інших учасників семінару на тому, що подібні візити – це можливість не лише переймати нові знання, запозичувати нові підходи, але й ділитися своїми власними навчально-методичними напрацюваннями та науковими результатами. Для студентів-психологів, які цікавляться перспективою вступу до престижних закордонних університетів на подальших етапах життєдіяльності, було розказано про освітні складові доступних бакалаврських, магістерських та докторських програм у відповідній галузі знань. Про те, що українські освітяни та науковці цікавляться глобальними трендами в університетській освіті, у повній мірі усвідомлюючи потребу щодо перманентного професійного самовдосконалення, свідчить той факт, що у семінарі взяло участь більше 70 осіб, серед яких були як науково-педагогічні працівники НПУ імені М.П. Драгоманова, так і інших вишів України.

erasmus day npu 6

     Святкування «Еразмус днів» в університеті надало змогу кожному учаснику пізнати для себе щось нове – познайомитись з доступними можливостями щодо реалізації права на академічну мобільність, поглибити власні знання у галузі європейських студій, зробити внесок у дослідження цінностей європейського простору вищої освіти, дізнатися про особливості індивідуальної траєкторії навчання у європейських вишах, отримати практичні навички міжкультурної комунікації, а також взяти участь у розіграші призів від Програми Еразмус +. Переможці будуть оголошені 22 жовтня, тож кожен, хто не позбавлений ентузіазму здобувати нові знання, формувати нові соціальні контакти та підкорювати нові професійні вершини, все ще має змогу взяти участь у цьому розіграші, ознайомившись з інформацією про умови на сторінці відділу міжнародних зв’язків університету у соціальній мережі Фейсбук

erasmus day npu 9

     Одного разу Еразмус – завжди Еразмус!

 

 

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter