Головна / НОВИНИ / Оголошення / Загальноунівеситетські / Наука – цікава: в НПУ імені М.П. Драгоманова аншлаг на науковому заході

Наука – цікава: в НПУ імені М.П. Драгоманова аншлаг на науковому заході

    15 травня 2019 року у НПУ імені М.П.Драгоманова був справді аншлаг. На науковий захід «Цікава наука-Science is fun» до університету завітали сотні допитливих учнів різного віку з Києва та Київської області, щоб вкотре переконатись, що наука – цікава, важлива і доступна для кожного, якщо її пояснити простими словами.

   Науково-популяризаційний захід «Цікава наука – Science is fun» проходить в університеті вже вдруге. Особливістю заходу є те, що він організований за ініціативи студентів і самими студентами. Організатори захоплюють наукою, розважають, розкривають таємниці фізики, хімії, біології та інших сфер науки. На один день внутрішній дворик університету перетворюється на справжню наукову лабораторію. 

 

    Цього року відвідувачі мали змогу взяти участь в майстер-класах, іграх, наукових конкурсах. Кожен міг відчути себе справжнім вченим – відтворити науковий експеримент власноруч, покерувати роботом або пройти науковий квест.

   «Наука – це цікаво». В цьому переконався кожен, хто побував у локації «Фізика», прилади в якій виготовили самі студенти. «Фонтан Герона», «Поверхневий натяг води», «Компас з голки», «Густина речовин», «Магнітні властивості», «Неньютонова рідина», «Магнітне поле», «Теплові властивості струму» – це далеко неповний перелік представлених дослідів. Тут були і цікаві фізичні головоломки, які привернули увагу не лише дітей, але й дорослих.

    Неймовірне враження справили на дітвору яскраві досліди з азотом та сухим льодом.

   У локації «Пульсари» можна було довідатись про таємниці глибин космосу, почути цікаві факти і легенди про проходження назв сузір’їв, помандрувати Сонячною системою та дізнатись: як народжуються зірки, чому відбувається затемнення Місяця і як на поверхні Місяця утворюються кратери, моря, гори, почути багато цікавого і невідомого про комети, астероїди, навчитись розрізняти метеорити і метеори та користуватись телескопом. Приємною несподіванкою для дітвори стала можливість використовувати вдома спеціальні мобільні додатки для вивчення зоряного неба.

  Поруч із астрономічною локацією розташувались математики, які підготували різноманітні цікаві завдання з рахувальними паличками, гральними кубиками, логічні задачі та загадки, завдання із спірографом, із розрізаними фігурами, математичні фокуси і ребуси, цікаві швидкі способи усного рахунку. Та найбільше всіх захопили завдання із мотузками.

   У локації під назвою «Відбиток пальця» усі бажаючі змогли перевірити, хто живе на шкірі їхніх рук. Для цього достатньо було торкнутись кінчиком пальця до предметного скельця і цей дотик перетворювався на забарвлений мікропрепарат. З подивом діти сприймали інформацію про те, що мікроби на руках хороші, адже допомагають нам захищати організм під час забруднення мікробіотою навколишнього середовища. І хоча й мікрофлора шкіри усіх людей дуже схожа, проте у кожної людини вона має індивідуальні відмінності, тому відбиток пальця також називають мікробіальним підписом.

There is no image or category is unpublished or not authorized

  У демонстрації під назвою «Про що говорять рослини?» можна було побачити, яким чином рослини впливають одна на одну. Для цього студенти розмістили насіння багатьох різних рослин у чашки Петрі:  в одній чашці Петрі виросли проростки однієї рослинки, в другій – іншої, а в третій – їх обох одночасно. У третій чашці можна було побачити, як ці рослини впливають одна на одну: гарно чи погано. Цю взаємодію називають алелопатичною.

 Хімічна локація запропонувала демонстраційні експерименти «Лава-лампа», «Єгипетська ніч», досліди із природними індикаторами «Світлофор», «Тайнопис», «Фараонові змії», а також синтез флуоросцеїну  та вражаючий експеримент «Каскадерська кров».

  Хімічні експерименти «Підготовка до польоту чарівної кульки» та «Чарівний дракон із цукрової пудри» також презентували студенти кафедри загально технічних дисциплін та охорони праці. Крім того, було продемонстровано експерименти технічного спрямування: діючі моделі базових редукторів та приклади їх використання, проведено експериментальні дослідження силового характеру. 

  Студенти локації «Соціальне забезпечення» розповідали про свою майбутню професію працівника соціальної сфери у формі гри, дискусії, відповідей на різні «критичні» ситуації. Відвідувачам  було запропоновано на окремих аркушах різні життєві ситуації, в які можна потрапити. Цікавими були відповіді дітей на питання, як би вони поводились і до кого б звертались в цих ситуаціях. Але більшість дітей все ж не знала, як їм поводитися в таких випадках, тому студенти їм детально розповідали, куди вони можуть звернутися, окрім школи та батьків. Крім того, було розроблено тест "Чи підходить Вам ця професія?», пройти який міг кожен охочий.

   А для тих, хто цікавиться технологіями вже не такого далекого майбутнього, були підготовлені майстер-класи з робототехніки, 3D-моделювання та Веб-дизайну.

Організатори «Цікава наука-Science is fun»

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter