Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Торкаючись серця піснею…

Торкаючись серця піснею…

avdij zast

    Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова має давні усталені традиції, серед яких і збереження та плекання історичної пам’яті, вшанування тих постатей, що залишили колосальний спадок – неоціненний творчий набуток, досвід, що передається молодшим поколінням, утверджуючи національну ідентичність у світі, приклад для наслідування та захоплення. Серед таких і Великий Маестро, Герой України, народний артист України Анатолій Авдієвський, який довгий час обіймав посаду декана факультету мистецтв університету й ім’я якого факультет тепер гордо носить.

  11 вересня 2018 року у стінах педагогічного вишу відбулась Творча зустріч Національного заслуженого академічного народного хору України імені Григорія Верьовки, де вшановуючи пам'ять видатного Маестро, його друзі та колеги – колективи НПУ імені М. П. Драгоманова та хору імені Григорія Верьовки – відзначили  дві надзвичайні події: 75-річчя від дня заснування  Національного заслуженого академічного народного хору України імені Григорія Верьовки та 85-річчя від дня народження українського хорового диригента, композитора, педагога, художнього керівника та диригента хору Анатолія Авдієвського.

avdij 1     Під час урочистостей ректор Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова професор Віктор Андрущенко вручив нагороди учасникам хору – медалі «Драгоманівська родина» та Почесні грамоти, адже багато хто з них навчається чи працює в університеті, прославляючи його як в рідній країні, так й далеко за її межами.

avdij 2

    При цьому Віктор Петрович наголосив, що хор імені Григорія Верьовки – не просто кращий, а заслужено може називатися найкращим у світі, бо його очолював справжній геній, світило світового значення – Анатолій Авдієвський, який вклав своє серце у те, щоб нашу пісню знали й шанували в усьому світі.

avdij 3    Зал повнився народом: студенти, викладачі, друзі, знайомі, колеги А. Авдієвського.

avdij 4   На свято завітали ветерани Національного заслуженого академічного народного хору України імені Григорія Верьовки. Ті люди, які були учасниками  хору ще з перших років його заснування і досі лишаються його близькими друзями. Свою вдячність гостям, які прийшли долучитися до святкування, висловив генеральний директор-художній керівник хору Зеновій Корінець, пообіцявши подарувати незабутні враження від концерту.

avdij 5   Й справді, концертна програма була неймовірною. Вона включала в себе й вокальні, й вокально-інструментальні номери, а серед композицій – українські народні пісні в обробці самого Анатолія Авдієвського: «Діброво зелена», «Над поточком прала», «Вербовая дощечка», «Ой, чий то кінь стоїть» та багато ін. Завершила концертну програму зустрічі улюблена композиція Маестро  – «Реве та стогне Дніпр широкий» (на сл. Т. Шевченка, обробка А. Авдієвського), до виконання якої долучились і всі слухачі. Неймовірні емоції та враження пройняли кожного з присутніх у залі до мурашок. Здавалося,  що сам Маестро навіть після свої смерті торкається серця й душі, нікого не залишаючи байдужим до виконання рідної української пісні.

avdij 6    Окремі слова вдячності й пошани Анатолію Авдієвському висловлювали його студенти. Для них він був не просто вчителем, а справжнім наставником, батьком, другом. Його вихованці наголошують, що він завжди залишатиметься у їхніх серцях, адже він – Метр, Маестро української хорової пісні, Титан української культури, який відточував кожну грань твору, над яким працював, створюючи справжні шедеври.

avdij 7   І всі ми шануємо пам’ять про нього, адже його внесок у розвиток культури української нації є неоціненним. Як влучно зауважив ректор Віктор Андрущенко, хор імені Г. Верьовки у свій ювілей подарував ту душевність, відвертість, щирість й зворушливість, якою живе справжня українська пісня і якою живе український народ.  

avdij 8

    А колективу Національного заслуженого академічного народного хору України імені Григорія Верьовки та її  генеральному директору - художньому керівнику Зеновію Корінцю хочемо побажати многії і благії літа, нових перемог, міцного здоров’я, сили й наснаги творити й розвивати українську культуру на благо процвітання української держави!

avdij zast

Прес-служба університету

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter