Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Світла пам'ять про світлих людей

Світла пам'ять про світлих людей

pamjat1     26 жовтня 2018 р. на факультеті української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка НПУ імені М.П.Драгоманова відбулась Всеукраїнська наукова конференція «Ad fontes! Літературознавчі осяги професорів кафедри української літератури», присвячена 125-річчю від дня народження Петра Волинського, 90-річчю від дня народження Петра Хропка й 80-річчю від дня народження Олени Гнідан.

   У полі наукової уваги учасників конференції був інтелектуальний ужинок професорів кафедри української літератури нашого університету П.Волинського, П.Хропка й О.Гнідан – глибінь, широта і ракурс осмислення явищ і постатей українського літературного процесу, зокрема проблеми передромантизму і романтизму, просвітницького і класичного реалізму, модернізму (творчість І.Котляревського, П.Гулака-Артемовського, П.Морачевського, Т.Шевченка, А.Метлинського, Марка Вовчка, Олекси Стороженка, А.Свидницького, О.Кониського, Панаса Мирного, Лесі Українки, Василя Стефаника, Марка Черемшини, Леся Мартовича й ін.), здобутків української поезії, прози та драматургії ХІХ-ХХ ст., представлені у монографіях, підручниках, розвідках і статтях. В умовах радянського режиму вони спромоглися на чесне об’єктивне слово науковців, демонструючи професійну принциповість, високі морально-етичні якості та національну гідність.

pamjat2    У роботі конференції взяли участь фахівці у галузі літературознавства, які пошанували пам'ять своїх наукових наставників, а також аспіранти та студентська молодь, котра лише відкриває їх наукові досягнення. У своїй вступній промові завідувач кафедри української літератури професор В.Ф.Погребенник зазначив, що в умовах бездержавності, а згодом незалежної України провідні науковці кафедри П.Волинський, П.Хропко, О.Гнідан започаткували і провадили історико-літературний дослідницький дискурс у контексті розвою української гуманітаристики, наголосив на необхідності вивчати і поціновувати теоретичні та історико-літературні здобутки старшого покоління літературознавців. Саме завдяки такому підходу ми забезпечимо тяглість і взаємозв’язок поколінь науковців.

pamjat3   Із зворушливими спогадами про своїх колег та науковими студіями щодо внеску шановних професорів у розвиток університетської літературної освіти та методики викладання літератури в середній та вищій школі поділилися академік Л.Мацько, професор М.Плющ, професор С.Кіраль, доценти О.Кобелецька, О.Горбонос, І.Галак, поетеса і журналіст Леся Оленівська та ін., які відзначили і науковий потенціал, і людські якості еліти українського літературознавства.

     На конференції зачитали вітання від учнів, а сьогодні авторитетних учених  професорів А.Гурбанської, Г.Райбедюк, В.Мелешко та ін., котрі висловили глибоку шану й величезну вдячність своїм наставникам за знання, за допомогу в професійному зростанні, за істинну науку життя, за батьківське піклування про своїх вихованців.

    Привітав учасників конференції студентський ансамбль «Мальви» (керівник Софія Півняк), зворушливо та емоційно виконавши віночок українських народних пісень, та  поети-початківці з літературної майстерні «Божевільні риби» (керівник Інна Галак).

pamjat4     Організатори конференції дуже вдячні працівникам університетської бібліотеки за підготовлену книжкову виставку, в якій було продемонстровано майже 40 монографій, підручників та посібників видатних науковців кафедри української літератури.

Факультет української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter