Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Студентські ініціативи!

Студентські ініціативи!

      У Національному педагогічному університеті імені М.П. Драгоманова відкритий для всіх охочих дискусійний клуб української сучасної літератури, створений осередком «Молодої Просвіти». За більш як півроку існування клуб здобув чимало прихильників. Метою дискусійного клубу є популяризація серед молоді доробків сучасних українських письменників. Учасники дискусійного клубу збираються щочетверга в приміщенні педуніверситету і обговорюють поезію або прозу нинішніх митців пера (дата чергового засідання клубу можна знайти у рубриці "Тиждень в університеті..." на головній сторінці сайту).

 

     

       З моменту створення клуб набув низку змін та вдосконалень: зокрема з’явилось постійне приміщення (люб’язно надане викладачем кафедри української літеретури та ініціатором створення трупи «Вавилон» Іриною Віталіївною Савченко), кількість відвідувачів літдискусклубу стала більш-менш сталою, а також відбулась зміна ведучих. Спочатку клуб координувала Тетяна Михайлова, тодішній замредактор університетської газети «Драгомановець», але згодом, коли Тетяну підвищують до головного редактора, ведучою клубу стає Людмила Завацька. Літклубом вже обговорено ряд творів, серед яких Ірен Роздобудько «Ґудзик», «Дванадцять, або Виживання жінки в умовах, не придатних до життя», «Амулет Паскаля»; Юрій Андрухович «Таємниця», Любко Дереш «Намір», Марія Матіос «Щоденник страченої» та «Солодка Даруся»; «Приворотне зілля» Братів Капранових. Розглядалася також антологія поезії двохтисячників «Дві тонни». У подальшому планується обговорення таких творів: Ярослава Литвин «Ігри», Роман Скиба (поезія), Юрій Андрухович «Рекреації», Любомир Литвинчук «Подорожатор», казки Сашка Лірника та інші. Не виключено, що за деякими творами сучасників будуть проводитися аудіослухання.

 

      Особливістю дискусійного клубу української сучасної літератури є те, що він не має жодних консервативних рамок чи обмежень щодо обговорюваних творів, це дає можливість будь-якому читачеві, не будучи літературним критиком, приймати активну участь у літературній дискусії. Варто зазначити, що вже згадувана Людмила Завацька добряче обдумала «сюжет» розгортання клубу: знайомство, обговорення прочитаного, чаювання, запис думок до «книги відгуків». Мабуть, для неї література — це щось більше, ніж слова, от і складається враження, що її ентузіазму та творчому натхненню немає меж. Тому не дивно, що її перу належить низка новел та поезій. 

 

     УВАГА!!! З ініціативи "Молодої Просвіти" та активу Інституту української філології 22 січня о 16:00 в аудиторії 7-12 відбулося перше засідання історико-філософського гуртка НПУ ім.М.П.Драгоманова на тему: "Українська соборність: що ти думаєш про це?" Просимо всіх, хто любить подискутувати на суспільно-політичну тематику, приєднуватися до членів гуртка.

 

    Детальна інформація - у голови осередку "Молода Просвіта" у нашому університеті Василя Вознюка (тел.: 80979336030)

 

 

 

 

 

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter