Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Звітно-виборча конференція ветеранського активу університету

Звітно-виборча конференція ветеранського активу університету

      14 листопада  2007 року  о 12.00 у аудиторії 231 центрального корпусу    НПУ ім. М.П. Драгоманова відбулася звітно – виборча конференція  ветеранського активу університету.

       

     Голова Ради ветеранів НПУ ім. М.П.Драгоманова Микола Аркадійович Рябухін виступив зі звітом про роботу ветеранської організації Національного педагогічного університету ім.М.П. Драгоманова за 2003 -2007 роки .

    Микола Аркадійович свій звіт розпочав з найприємнішого: робота ветеранської організації університету знайшла оцінку на огляді-конкурсі, проведеному міською організацією ветеранів Києва серед вищих навчальних закладів столиці, та була нагороджена грамотою міської та районної рад ветеранів.

     Голова Ради ветеранів зазначив , що Рада створила групу лекторів, які виступають перед студентами і ведуть роз’яснювальну роботу про події в роки Великої Вітчизняної війни, розвінчуючи її фальсифікаторів, про сучасні події у світі та яка роль у цьому України. Серед них слід відзначити висококваліфікованих ветеранів війни-педагогів: Безродного Є.Ф., Гуріна М.О., Бондаря Т.В., Чорного І.Й., Ніколаєнка В.Ю., Полякова О.В., Рябухіна М.А., Половину І.П., Чуйченка О.Н. З їх участю склалась певна система патріотичного виховання студентської та учнівської молоді, яка включає бесіди, лекції, доповіді на факультетах, в академічних групах, відповіді на запитання у зв´язку із віроломним нападом фашистської Німеччини на Радянський Союз, переможними Московською, Сталінградською і Курською битвами, битвою за Дніпро, Визволенням Києва, Правобережної України, Польщі, Чехословаччини, взяттям Берліна.

Також Рада ветеранів спільно із відділом виховної роботи університету видали «Матеріали на допомогу наставнику академічної групи» для патріотичного виховання студентської молоді. Великий інтерес молоді викликала книга «Героїчні подвиги радянської молоді в роки Великої Вітчизняної війни» проф. Половини І.П. Стаття у газеті «Київський вісник» «Зрадники в образі національних героїв» (В.Ю.Ніколаєнко, Є.Ф.Безродний, М.А.Рябухін), «Плани, яким не вдалося збутися» (Є.Ф.Безродний) допомагають студентам пізнати правду історії. У книзі «Пам´ять серця» поміщено цікаві спогади бойової юності воїнів-патріотів.

Інформація про діяльність організації ветеранів Великої Вітчизняної війни періодично розміщається у газетах «Педагогічні кадри», «Патріот України», «Київський вісник», «Народна армія».

                 М.А.Рябухін повідомив ,що з ініціативи Ради ветеранів спільно із виховним відділом Вчена рада університету затвердила «Угоду про співробітництво між ректоратом, Радою ветеранів, профспілковою організацією викладачів», «Положення про огляд-конкурс на кращу організацію патріотичного виховання студентської молоді університету», а також «Положення про іменну стипендію Ф.І.Жерчинського Героя Радянського Союзу, випускника історичного факультету КДПІ імені О.М.Горького» (7.09.06.)

Був проведений університетський огляд-конкурс до 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941 – 1945 років визначив переможців у патріотичному вихованні студентів із врученням дипломів:

Диплом І ступеня – Інститут природно-георафічної освіти;

2-го – Інститут політології і права;

3-го – Інститут історичної освіти.

Стипендію Ф.І.Жарчинського присуджено студенту Інституту історичної освіти.

На звітно – виборчій конференції до слова запрошувались також О.В.Поляков, І.Б.Чорний, І.А.Стельмахович  та ін.

 Зокрема Поляков О.В. відмітив, що в діяльності ветеранської організації університету беруть активну участь та надають колосальну підтримку  профком, ректорат, моральну і матеріальну підтримку надає ректор та, загалом, педагогічний колектив університету.

 Багато років свята справа патріотичного виховання майбутнього вчителя-вихователя не залишалась поза увагою ректора академіка професора Шкіля М.І. та його заступників – проректорів Падалки О.С., Дмитренка П.В., Фоменка М.М., Дробота І.І. Увага і турбота до справи виховання допомагали Раді ветеранів у розвитку творчої ініціативи в організації масових виховних заходів, які стали традиціями в патріотичному вихованні молоді. Ці традиції залишаються при новому ректору професору, академіку Андрущенку В.П., проректору Беху В.П., Маліновському Ю.Л., голові профкому викладачів Горбачуку І.Т.

В умовах кризової економічної ситуації в країні, складних фінансових умовах університету на звернення ради до ректорату і профкому Рада ветеранів відчуває чуйне і доброзичливе ставлення до своїх прохань.

Так, ректорат до урочистих дат – Дня Перемоги, річниці визволення України (Києва) надає грошову допомогу, виділяє кошти для відзначення ювілейних дат, дбає про працевлаштування працездатних ветеранів, а профком, окрім грошової допомоги, при гострій потребі ветеранам надає путівку на оздоровлення. За таку чуйність ветерани просять висловити ветеранське, батьківське спасибі.

На факультетах, кафедрах є зразки чуйного, гуманного ставлення до ветеранів, вміння створити морально-психологічний мікроклімат для підтримання працездатності та життєдіяльності ветерана. Це, насамперед, природничо-географічний, педагогічно-індустріальний, історичний, фізико-математичний факультети, кафедра ботаніки (зав. Чорний І.Б.), філософії (зав.Волинка Г.І.).

Зразком того, як треба зберігати пам´ять про колег, які пішли з життя, є досвід увічнення пам´яті проф. Ф.Л.Лесика, Гришко-Богмека, С.І.Івченка на кафедрі ботаніки.

Проте спостерігаються приклади негуманного, байдужого і навіть образливого, грубого ставлення до ветеранів на деяких кафедрах. Ветеран після виходу на пенсію зникає з пам´яті колективу, де він працював, а за тих, хто пішов з життя не залишається слідів ні на кафедрах, ні у відділі кадрів, ні в архіві.

Одинокі хворі ветерани здебільшого залишаються на самоті, немічними, поза увагою колективу, у якому він працював і став пенсіонером-інвалідом. Такий стан несумісний із святою гуманністю педвузу.

Рада ветеранів звернулася до ректорату і профкому університету створити загальноуніверситетську шефсько-опікунську (волонтерську) комісію з підрозділами на факультетах для постійного зв´язку і надання допомоги ветеранам-пенсіонерам, одиноким, важкохворим відповідно до програми «Турбота», а також домогтися, щоб у кожному підрозділі вузу (кафедрах, лабораторіях, студіях) були опубліковані біографічні картки на кожного пенсіонера, працюючого і на тих, хто пішов з життя.

Завершив звітною–виборчу конференцію Падалка О.С. - проректор з економіки та організації навчально-виховної роботи, подякувавши Раді ветеранів за вагомий внесок в організацію патріотичного виховання студентства.

 

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter