Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / "Рівень культури - чинник стабільності держави"

"Рівень культури - чинник стабільності держави"

      9 листопада о 10:00 в центральному корпусі НПУ ім.М.П.Драгоманова відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція молодих учених та студентів "Рівень культури - чинник стабільності держави", приурочена до Дня української писемності та мови.

 

      Переглянути фото

У роботі конференції взяли участь голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, народний депутат Верховної Ради України Мовчан П.М., народний депутат Верховної Ради України Гнаткевич Ю.В., голова Київського регіонального товариства «Просвіта» Пугач О.В., голова профкому викладачів та співробітників НПУ імені М.П. Драгоманова, дійсний член АНВО України, голова товариства «Просвіта» НПУ імені М.П. Драгоманова, професор Горбачук І.Т., директор Інституту української філології НПУ імені М.П. Драгоманова, професор Висоцький А.В., керівник з наукової роботи НПУ імені М. Драгоманова, Симоненко О.П. Відкрив пленарне засідання конференції перший проректор НПУ імені М.П. Драгоманова, професор Бех В.П. Завдяки вмілому головуванню завідувача кафедри культури української мови, професора Шевчук С.В. пленарне засідання не стало монологом доповідачів, а, навпаки, емоційні виступи гостей та учасників конференції сприяли жвавій дискусії.

Неабияку цікавість у слухачів викликала доповідь студентки V курсу Інституту педагогіки та психології НПУ імені М.П. Драгоманова Сліпченко Іванни «Довкілля як першооснова мовнокультурної ситуації в Україні», яка супроводжувалася демонстрацією фактичного матеріалу за допомоги електронних   технічних   засобів.   На   «Найновіших   настановах щодо суперечливих випадків уживання і написання слів» наголосила Кохно Діана, студентка III курсу Інституту фізико-математичної та інформатичної освіти і науки.

На пленарному засіданні студентської конференції було нагороджено переможців конкурсу «Знавець української мови», що проводився кафедрою культури української мови в університеті до Дня української писемності та мови за допомоги Інституту дистанційного навчання, який очолює професор Кудін А.П. Перше місце посіла Афоніна Ірина (Інститут історичної освіти), друге – Шкурлат Тетяна (Інститут соціальної роботи та управління), третє - Хоменко Ольга (Інститут гуманітарно-технічної освіти). Тішить, що українською мовою в університеті досконало володіють студенти різних інститутів. На жаль, цього року не долучилися до конкурсу студенти Інституту фізичного виховання та спорту, Інституту політології та права, Інституту педагогіки та психології, Інституту природничо-географічної освіти та екології, а як би хотілося, щоб цей конкурс зацікавив і активізував більше студентської молоді університету.

Доповіді, які виголошувалися на секціях «Проблеми мовної політики та мовної культури в Україні» (керівник - професор Шевчук С.В.) і «Мовно-освітні орієнтири суспільства» (керівник - доцент Глущик С.В.) були змістовними, цікавими і сприяли жвавому обговоренню. Як кращі можна назвати такі виступи: «Маніпулятивні процеси мовлення» (Мальцева Ярослава, Вінницький державний педагогічний університет імені        М. Коцюбинського); «Мова засобів масової інформації» (Яковенко Інна, Інститут іноземної філології НПУ імені М.П. Драгоманова); «Сленг у сучасному молодіжному спілкуванні» (Афоніна Ірина, Інститут історичної освіти НПУ імені М.П. Драгоманова); «Про суть і причини англомовних запозичень в економічній терміносистемі української мови» (Тома Наталія, Київський національний університет імені Тараса Шевченка); «Українізація Інтернет-простору» (Порохняк Катерина, Інститут української філології НПУ імені М.П. Драгоманова); «Наша реклама - наша безграмотність?» (Болдіна Ксенія, Інститут української філології НПУ імені М.П. Драгоманова); «Лінгвокультурна репрезентація мовних універсалій у творчості І. Багряного» (Медвідь Наталія, аспірантка кафедри стилістики НПУ імені М.П. Драгоманова).

Отже, перша читацька конференція, що мала статус всеукраїнської, відбулася. Організатори сподіваються, що й у майбутньому вона не залишить  байдужими студентів вищих навчальних закладів України і до неї долучиться більше молодих науковців.

Кафедра культури української мови

Інституту української філології

Національного педагогічного університету

імені М.П. Драгоманова

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter