Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Презентація книги Віктора Андрущенка «Організоване суспільство»

Презентація книги Віктора Андрущенка «Організоване суспільство»

zast     18 грудня 2018 року відбулася презентація книги «Організоване суспільство» (у двох томах: «Від мрії до дії» та «Філософія новітнього державотворення») ректора НПУ імені М.П.Драгоманова, доктора філософських наук, професора Віктора Петровича Андрущенка.

sayt 1   Модерував захід проректор з наукової роботи Григорій Мирославович Торбін. Серед почесних гостей – українські політики, політологи, народні депутати, провідні вчені – Віктор Андрійович Ющенко, Володимир Павлович Горбулін, Сергій Іванович Пирожков, Юрій Сергійович Шемшученко, Олексій Григорович Івченко, Андрій Ярославович Лопушанський, Геннадій Григорович Кривошея, Олег Олексійович Рафальський, Максим Олегович Тимошенко, Павло Олександрович Кривонос, Ірина Андріївна Верещук, Петро Володимирович Мироненко, Олександр Михайлович Яцунь, Іван Федотович Надольний, Анатолій Анатолійович Солов’яненко, Анатолій Євгенович Конверський, Василь Гнатович Чернець, Михайло Іванович Бойченко, Назіп Віленович Хамітов, Віталій Петрович Заблоцький та ін.

sayt2    Книга є підсумком двадцятирічних роздумів автора щодо соціально-політичної ситуації у країні; аналітичним дослідженням життя суспільства сучасної України з відповідями на основні запитання, що окреслюють вектори розвитку української держави: як має реагувати Україна на світову соціальну турбулентність, хто має бути її стратегічними партнерами та які проблеми мають вирішуватися першочергово. Розгорнута відповідь на них представлена у третьому виданні «Організованого суспільства». Головний же висновок – формою політичної організації соціуму в незалежній Україні має стати організоване суспільство – «суспільство  цивілізованого порядку,  основаного  на  оптимальній  взаємодії  гілок  влади,  самоорганізації  громадян, креативності та солідарній відповідальності…».

    У своєму слові Віктор Андрущенко зазначив: «Пропоноване дослідження під загальною назвою «Організоване суспільство» присвячене пошуку суспільної самоорганізації та інституалізації в період радикальних трансформацій в Україні на рубежі століть».

sayt 3    Автор розповів звідки виникла ідея цієї книги: «Україна має переходити від тоталітаризму до демократії, від вульгарно-планової економіки до  ринкової,  від тотальної ідеологізації до ідеологічного плюралізму і духовної свободи особистості. Проте теорії здійснення такого переходу у світовій літературі не існує, тому багато в чому державотворчий процес в Україні здійснюється шляхом спроб і помилок. Між тим теорія має прокладати дорогу практиці. У відповідь на цю суспільну потребу я й розпочав роботу над книгою». Віктор Петрович також зазначив, що велику роль у цьому зіграла і доповідь Володимира Горбуліна під час зустрічі президентів Балтійсько-Чорноморського простору з проведеним аналізом ситуації соціальної турбулентності та щорічна доповідь на засіданні Національної академії наук України, представлена Сергієм Пирожковим та Назіпом Хамітовим. Також автор детальніше зупинився на обґрунтуванні моделі організованого суспільства та тих завданнях, які потрібно вирішити, щоб вибудувати його.

sayt 4    Своїми враженнями від книги ділилися і присутні, які вже встигли її перечитати.  Зокрема, вони наголошували на тому, що ця праця неодмінно має бути не просто прочитана, а глибоко вивчена й досліджена, адже порушені в ній питання є надважливими у нашому сьогоденні, а формування організованого суспільства має бути першим на порядку денному кожного з нас.

    Віктор Ющенко, третій Президент України та голова Наглядової ради НПУ імені М. П. Драгоманова, відзначив актуальність змісту книги: «Якщо дивитися у зміст книги, яку презентує сьогодні Віктор Петрович, то складається враження, що він написав порядок дня – найактуальніші питання, які нас турбують: починаючи з ідеї порядку, незалежності, закінчуючи перспективою. Мені здається, що це ті теми, які надактуальні для нас усіх…».

sayt 5

    Віце-президент Національної академії наук України Сергій Пирожков зазначив: «Звертаючись до книги, я хотів би, перш за все, сказати, що це не просто праця, яка підготовлена на якусь подію чи є природною реакцією на події. Це робота, яка має, з одного боку, енциклопедичний характер, а з іншого – стратегічне значення для організації нашої української держави. У нас із 1991 року були перші спроби зробити комплексні соціально-політичні дослідження і напрацювання, але те, що узагальнює Віктор Петрович, справді претендує і заслуговує не тільки знайомства, але й глибокого вивчення й усвідомлення. І головне, щоб нові наші покоління мали таку достойну книгу, яка … вказує … Української держави. І не дивно, що це зроблено в педагогічному університеті, який готує майбутнє нашої держави – вчителів, які будуть виховувати майбутні покоління. Віктор Петрович дуже слушно підмітив, що держава створюється саме вчителями…».

sayt 6

   Свої думки щодо книги «Організоване суспільство» висловлювали і директор Інституту держави і права НАН України імені Корецького Юрій Сергійович Шемшученко, і директор Інституту етнонаціональних досліджень та політології НАН України імені Корецького Олег Олексійович Рафальський, ректор музичної академії України імені Петра Чайковського Максим Олегович Тимошенко, доктор філософських наук, професор кафедри філософської антропології Назіп Віленович Хамітов. До привітань Віктора Петровича з новим виданням долучилися й інші запрошені гості, а також професори, декани НПУ імені М. П. Драгоманова.

sayt7

Прес-служба університету

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter