Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Перша Вчена рада у новому навчальному році

Перша Вчена рада у новому навчальному році

      В останній день літа, 31 серпня 2020 року, в блакитній залі центрального корпусу відбулась Вчена рада університету, де було розглянуто питання про початок 2020/2021 навчального року в НПУ імені М.П. Драгоманова та про стан прийому на навчання у поточному році.

     У вітальному слові ректор університету професор Віктор Андрущенко підкреслив, що новий навчальний рік ми розпочинаємо з відчуттям радості і тривоги як за майбутнє України, так  і за розвиток нашої власної справи – підготовки вчительських кадрів, фахівців інших напрямів, за якими ведеться навчально-виховний процес в університеті. «Жити і працювати сьогодні в суспільстві, де наростає тривога через чергову хвилю розповсюдження пандемії; все ще не врегульоване питання досягнення миру на  Донеччині та Луганщині, неповерненого анексованого Криму; перманентні скандальні заяви, які лунають з вуст здавалося б поміркованих політиків; масової бідності й поширення корупції, важко, особливо входити в студентську аудиторію, дивитись у чисті очі талановитої молоді,  сіяти вічне, добре і справедливе. Це неймовірно важко. І все ж ми маємо працювати, бо прекрасно розуміємо, що підготовка фахових, високо професійних кадрів, виховання патріотів і будівничих незалежної держави є завданням, без вирішення якого про перспективи розвитку та зміцнення незалежності не може бути й мови. І ми працюємо», – зазначив Віктор Петрович. 

vchena rada1 1

      Про готовність університету до 2020/2021 навчального року доповідали проректори, зокрема професор Роман Вернидуб, проректор з навчально-методичної роботи, зазначив, що новий навчальний рік розпочинається традиційно з 1 вересня, але умови його початку не зовсім традиційні, оскільки карантин продовжується, а епідемія наростає. Отож, 2020/2021 н.р. НПУ імені М.П. Драгоманова розпочинає з 01 вересня 2020 р. для студентів 2 – 4 курсів освітніх ступенів «бакалавр» та «магістр». У зв’язку зі зміщенням періоду вступної кампанії та термінів зарахування вступників, навчальні заняття для студентів перших курсів освітніх ступенів «бакалавр» та «магістр» розпочнуться з 21 вересня 2020 року. Освітній процес в першому семестрі для студентів всіх форм підготовки здійснюємо в умовах змішаного навчання з поєднанням проведення очних та дистанційних занять. Графіком навчального процесу 2020-2021 н.р. передбачено традиційна двосеместрова організація навчання з нормативною тривалістю осіннього та весняного семестрів 20 тижнів. Зміщення початку І семестру на першому курсі компенсується за рахунок зимових канікул початку наступного календарного року так, що закінчення зимової сесії та початок ІІ семестру в першокурсників синхронізуються із загальним графіком навчання.

     З метою розосередження учасників освітнього процесу та створення умов дотримання фізичної дистанції аудиторні навчальні заняття організовуються в три зміни, забезпечуємо розміщення студентів у великих аудиторіях та актових залах, закріплюємо в розкладі за певними навчальними групами та потоками чітко визначені постійні аудиторії, необхідно організувати зменшення часу перебування та пересування студентів в навчальних корпусах, з можливим проведення занять на майданчиках відкритого простору тощо. Важливим організаційним засобом є робочі програми навчальних дисциплін, які мають враховувати умови організації змішаного навчання (визначення обсягів навчального навантаження для аудиторного та онлайн-навчання, самостійної роботи, зазначення  термінів та форм очного та дистанційного контролю знань тощо). Обов’язково в програмах вказувати електронні ресурси, адреси їх розташування на Moodle-платформі, сайтах кафедр тощо. При тому, що змішане навчання ми розпочинаємо в режимі очного навчання, у разі погіршення епідеміологічної ситуації передбачається перехід до проведення навчальної діяльності з використанням дистанційних технологій. Такий підхід може передбачати в залежності від спеціальності чи навчальної дисципліни повний онлайн-курс лекцій, тоді, як лабораторні (практичні) заняття проводяться в лабораторіях (аудиторіях) університету, або вступні (настановчі) заняття з переходом до дистанційних технологій.

    Найголовніше – дотримання протиепідемічних заходів і рекомендацій, організація, контроль і самодисципліна.

vchena rada1 2

     Проректор з наукової роботи Григорій Торбін окреслив активність викладачів у науковій діяльності, відзначивши що університет продовжує нарощувати свій науково-дослідницький потенціал, про що свідчать перемоги драгоманівців у міжнародних та загальнодержавних конкурсах наукових робіт та проєктів. Зокрема, у 2020 році в НПУ імені М.П. Драгоманова проводяться дослідження в межах 18 наукових проєктів, які перемогли на загальнодержавному конкурсі МОН України; троє молодих вчених вибороли стипендії Кабінету Міністрів України для молодих вчених (Дар’я Супрун, Сергій Терепищий та Сергій Пафик); 13 студентів стали переможцями загальнодержавного конкурсу студентських наукових робіт. Наш університет переміг у конкурсі на право проведення всесвітнього педагогічного форуму ISNITE-2021. Наукові проєкти драгоманівців продемонстрували свою конкурентоздатність на європейському науковому просторі – два з них здобули перемогу за напрямом Жана Моне. Від університету подано три фундаментальні проєкти для участі у першому конкурсі Національного фонду досліджень України. Крім того, подано до участі у спільному конкурсі Міністерства освіти та досліджень ФРН і МОН України проєкт створення Center of Excellence з математики. В університеті збільшилась кількість публікацій вчених у наукових журналах, що індексуються наукометричною базою Scopus. Свою роботу розпочав і нещодавно створений Центр колективного користування науковим обладнанням (факультет іноземної філології).

vchena rada1 3     Проректор з науково-педагогічної та адміністративно-господарської роботи професор Микола Корець проінформував членів ради стосовно готовності навчальних корпусів та гуртожитків до нового навчального року. Зокрема він зауважив, що була проведена системна робота всіх інженерних, технічних та господарських служб. Згідно наказу ректора в університеті створено штаб по запобіганню поширення хвороби COVID-19, спричиненою коронавірусом, який здійснює регулятивно-управлінську функцію залежно від епідеміологічної ситуації. 26-27 серпня 2020 року комісія з контролю за підготовкою навчальних корпусів та гуртожитків університету провела обстеження стану готовності їх до навчального року, зосереджуючи особливу увагу на пожежній безпеці та охороні праці. Поселення в гуртожиток йде планомірно, з чітким дотриманням карантинних вимог (масковий режим, температурний скринінг, використання дезінфікуючих засобів для рук, дотримання соціальної дистанції та наявність медичних довідок).

vchena rada1 4

   Професор Володимир Лавриненко, проректор з міжнародних зв’язків,  окреслив ситуацію з набором абітурієнтів-іноземців, звернувши увагу членів ради на те, що географія наших майбутніх студентів доволі широка – від Китайської Народної Республіки, Туркменістану, Азербайджану, США, Німеччини до Еквадору, Індії та Мексики.  Лідером серед факультетів залишається факультет мистецтв імені Анатолія Авдієвського, зацікавилися іноземці також менеджментом освіти та науки, іноземною філологією, фізичним вихованням, спортом та здоров’ям, факультетом педагогіки і психології, фізико-математичним та інженерно-педагогічним факультетами, соціально-економічної освіти та історичним факультетом. І хоча на сьогодні вступників порівняно з минулим роком зареєстровано менше, проте вступна кампанія для них триває аж до 1 листопада. «Тож станом на 28.08.2020 р. в гуртожитках університету проживає 196 іноземних студентів та 6 іноземних аспірантів. За межами території України знаходиться близько 300 іноземних студентів. У зв’язку з закриттям кордонів, виникає проблема з їх поверненням. Тому потрібно забезпечити їм дистанційне навчання. Довести до таких студентів розклад занять і встановити з ними зв'язок», – зазначив Володимир Григорович.

vchena rada1 5

     Про хід вступної кампанії у 2020 році та стан прийому на навчання до нашого університету доповів відповідальний секретар Приймальної комісії професор Тарас Олефіренко. Він зауважив, що в цьому році неймовірно тяжкі й подекуди суперечливі виклики стояли перед Приймальними комісіями ЗВО: майже 100 тисяч випускників шкіл не склали обов’язкові для вступу ЗНО, а отже, й не змогли вступити до жодного закладу вищої освіти; вкрай несприятливими й дещо незрозумілими для абітурієнтів та їхніх батьків були Умови прийому на навчання до закладів вищої освіти України у 2020 р.; масова неузгодженість Законів України з Умовами прийому; змішана подача документів, що дезорганізовує вступників та їхніх батьків, і, звичайно, ж пандемія COVID-19. «Незважаючи на всі ці виклики кількість охочих вступити до Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова не зменшується, конкурс не падає, професія Вчителя знову стає престижною, і цього року спеціальність 014 Середня освіта (за предметними спеціалізаціями) займає 5 сходинку по кількості поданих заяв від абітурієнтів (майже 63 тисячі заяв). Порівняно з іншими закладами вищої освіти, в т. ч. класичних, політехнічних, столичних та ін., у 2020 році до нашого університету було подано понад 23 тисячі (23541) заяв, в тому числі на основі повної загальної середньої освіти понад 19 тис. заяв (19298), що дозволило нам увійти до 10-ки лідерів закладів вищої освіти за кількістю поданих заяв», – підкреслив Тарас Олексійович. Фактично на даний час ми перебуваємо лише в середині вступної кампанії, так як 5 вересня ми зарахуємо вступників на основі школи за кошти державного бюджету, 15 вересня – магістрів, а лави контрактників ми будемо поповнювати до 30 вересня.

vchena rada1 6

    Насамкінець ректор Віктор Андрущенко подякував членам ради та відзначив, що ми з оптимізмом розпочинаємо новий навчальний рік.

vchena rada1 7

vchena rada1 8vchena rada1 9

Пресслужба університету

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter