Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Святкуємо річницю від дня народження Михайла Драгоманова

Святкуємо річницю від дня народження Михайла Драгоманова

       30 вересня цього року виповнюється 166 років з дня народження видатного мислителя і вченого зі світовим ім’ям, одного з найвідоміших українських громадських діячів та письменників минулого століття – Михайла Петровича Драгоманова. Національний педагогічний університет з гордістю носить ім’я Михайла Драгоманова, людини, чиї ідеї не тільки витримали іспит часом, а й прислужилися новим часам і будуть корисними майбутнім поколінням. Ідейна спадщина вченого – орієнтир, який вказує дорогу до майбутнього студентам та викладачам нашого університету, служить запорукою їхнього людинолюбства та духовного поступу. Тож віддамо належне Михайлу Драгоманову і збагатимо наше сьогодення його невичерпною мудрістю та гуманізмом.

    Віктор Андрущенко, ректор Національного педагогічного університету  імені М.П.Драгоманова

           Могутня й неординарна, складна й суперечлива постать вченого Михайла Петровича Драгоманова завжди була у центрі громадського  й культурного життя  українського народу у Російській імперії. Людина широких інтересів і глибокої ерудиції, Михайло Драгоманов викликав захоплення та повагу сучасників. Щирий демократ та гуманіст, він понад усе ставив інтереси людини, її свободу і права, національні інтереси рідного народу. Михайло Петрович став видатним вченим-істориком і філософом, етнографом і фольклористом, літературознавцем і культурологом. Значну увагу він приділяв справі видання українських авторів, які потрапляли у немилість до чиновників різного ґатунку у Російській імперії тільки за те, що були українцями і не цуралися рідної мови і культури. Михайло Драгоманов був талановитим народним просвітителем і наставником цілих поколінь молодих вчених та педагогів. Сильний духом, він став ідейним натхненником багатьох великих українців, зокрема Лесі Українки, Івана Франка, Михайла Грушевського, Сергія Єфремова та інших. 

          А зараз невтомний охоронець свічада вітчизняної педагогіки є кумиром і наставником для 30 тисяч студентів, що сумлінно здобувають вищу освіту  у справжньому соборі знань - Драгоманівському університеті. Отож, невичерпного натхнення, наснаги, творчих злетів вам, шановні студенти! Нехай світова слава нашого великого вчителя - М.Драгоманова буде достойною сьогоднішніх здобутків його учнів.

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter