Наш день у "Дні"

den1     У вівторок, 4 грудня 2018 року, в редакції газети «День» відбувся майстер-клас Лариси Олексіївни Івшиної для студентів-журналістів і студентів-редакторів факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка.

den2     Ефективність навчання – і це ні для кого не секрет – напряму залежить від того, кого молода людина обирає собі за взірець життєвої та професійної поведінки. За 22 роки свого існування газета стала зразком якісної новітньої української журналістики, а редакція довела, що професіоналізм, принциповість, патріотизм, просвітництво – це не просто професіограма журналіста «з підручників», а цілком реальна і потрібна суспільству стратегія фахової діяльності представників «четвертої влади».

den3     Лариса Олексіївна розповіла студентам про те, що одне з найважливіших завдань української журналістики – допомогти українцям пізнати самих себе, свою історію, своїх достойників, вчитися не повторювати помилки, зроблені в минулому, відчувати себе єдиним народом. Наступний крок – відкривати очі світовій спільноті на  культурні та інтелектуальні здобутки наших співвітчизників. Студенти переглянули презентацію з унаочненням всіх проектів «Дня», які допомагають редакції виконувати ці завдання. Це і книги із серії «Бібліотека газети “День”», і спецпроект «Україна Incognita», і фотовиставки, і віртуальні екскурсії музеями України і багато ін.

den4     У «режимі» запитання-відповіді бесіда велася про видатних людей (наприклад, Джеймса Мейса), долю журналістів (зокрема, Уолтера Дюранті й Гарета Джонса) і їхні часто дуже протилежні професійні кредо, потребу сучасної газети бути модерною не лише за змістом, але й зовні, в оформленні, необхідність цінувати свою мову, але й вивчати інші, щоб мати простір і можливості для вільного, відкритого спілкування зі світом. Лариса Олексіївна порадила молодим людям вчитися спостерігати і бачити важливе; формувати смак у читанні; шукати людей, прикладом, досвідом і мудрістю яких можна надихатися; цінувати тих, хто присвячує своє життя іншим, і не забувати сказати їм слова подяки; почувати себе в своїй країні гордою «панянкою», яка українською, російською, англійською та іншими мовами може довести світові свою вартісність.

den5    На завершення розмови Ольга Харченко, журналіст «Дня», розповіла студентам про «Літню школу журналістики», запросивши охочих взяти участь у щорічному конкурсному відборі.

den6     Загалом зустріч була інформаційно насиченою і разом із тим дуже теплою і невимушеною. Ми щиро вдячні редакції за вітання в день 4 грудня. У цей день 1834 року Педагогічним Інститутом при Київському університеті св. Володимира було започатковано справу підготовки вчителів, і з цієї дати наш університет почав своє літочислення. Зичимо й «Дню» довголіття, творчої наснаги, однодумців серед читачів і колег, а їхньому «дереву проектів» - міцного коріння й високої крони.

den7Олена Харитоненко,

доцент кафедри журналістики

факультету української філології

та літературної творчості імені Андрія Малишка

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter