Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Вчена рада університету

Вчена рада університету

         31 серпня 2007 року відбулося розширене засідання Вченої ради Національного педагогічного університету. Ректор НПУ імені М.П.Драгоманова академік АПН України, професор Віктор Петрович Андрущенко привітав трудовий колектив університету  із початком нового навчального року. 

            "Минулий рік був для нас успішним. Наш університет впевнено очолює когорту педагогічних закладів держави, продовжує виконувати свою лідерську функцію", - відзначив Віктор Петрович у привітальному слові.

             Ректор університету зупинився на досягненнях і здобутках драгоманівської родини. "Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова сьогодні - це величезний мегаполіс, який об'єднує близько 35 тисяч студентів і співробітників; 14 інститутів: 95 кафедри; 78 спеціальностей денної форми навчання; 39 спеціальностей дистанційної форми навчання. В ньому працює понад 1300 викладачів, серед яких 34 академіки і члени-кореспонденти різних академій, понад 160 докторів наук, професорів, 550 кандидатів наук, доцентів, 600 аспірантів та 100 докторантів. За останні роки створено: Інститут соціальної роботи та управління, Інститут історії та філософії педагогічної науки; усі факультети реорганізовані в інститути; відкрито 52 нові спеціальності; в університеті з'явилось 21 нова кафедра; суттєво зріс ліцензійний обсяг підготовки студентів, аспірантів та докторантів; збільшився контингент студентів. За минулий навчальний рік університет збагатився на 4 доктори і 27 кандидатів наук; колектив поповнився 5 професорами і 18 доцентами" - наголосив В.П. Андрущенко.

             Ректор університету зупинився на окремих проблемах організації навчально-виховного процесу. Подаємо основні тези звітуючого виступу Віктора Петровича Андрущенка про роботу колективу НПУ імені М.П.Драгоманова за 2006 -2007 навчальні роки:

            " За останні роки створено: Інститут соціальної роботи та управління, Інститут історії та філософії педагогічної науки; усі факультети реорганізовані в інститути; відкрито 52 нові спеціальності; в університеті з'явилось 21 нова кафедра; суттєво зріс ліцензійний обсяг підготовки студентів, аспірантів та докторантів; збільшився контингент студентів.

За підсумками рейтингового оцінювання виробничої діяльності інститутів, кафедр та викладачів університету за показниками основних напрямів роботи у 2006/2007 н.р. І місце присуджене:

 Ми стали ще більш помітними і значимими; нас знають і поважають у європейському освітньому просторі; ми впевнено крокуємо у напрямі утвердження університету як кращого педагогічного закладу Європи".

         Звітній рік був роком бурхливих політичних пристрастей, суперечностей економічного зростання держави і водночас роком послідовного сходження НПУ імені М.П.Драгоманова до вершин вітчизняної і європейської освіти.

 Хотілося б відзначити підрозділи університету, які займають найвищий рейтинг за питомою вагою спеціалістів вищої кваліфікації. Це: Інститут історії та філософії педагогічної освіти (75 %), Інститут фізико-математичної та інформатичної освіти і науки (65,3 %), Інститут природничо-географічної освіти та екології (59,6 %), Інститут корекційної педагогіки і психології (59,3 %).

 Кількість викладачів із вченими ступенями і званнями за основним місцем роботи становить 50,7 % (минулого навчального року цей показник складав 50,15 %).

              Професійність педагогічного складу Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова вражає. У 2006/2007 навчальному році навчальний процес в університеті забезпечувало 1295 викладачів, у тому числі 322 сумісники, серед яких 34 дійсних члени і члени-кореспонденти різних академій наук, 160 докторів наук, професорів, 480 кандидатів наук, доцентів.

 Зросла кількість абітурієнтів, які залишились без піклування батьків, сиріт, інвалідів І-ІІ групи. Цього року було зараховано 21 сироту, 19 інвалідів І-ІІ групи на навчання за рахунок державного бюджету.

 Серед бажаючих вступити до нашого університету боролись 48 відсотків медалістів, 17 відсотків переможців III і IV етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін; 871 особа подала в приймальну комісію атестати з відзнакою.

 Незмінною популярністю протягом багатьох років користуються спеціальності Інституту іноземної філології цього року було подано 9-13 заяв на одне державне місце. На інших спеціальностях гуманітарного профілю також спостерігається зростання конкурсу. На природничих факультетах конкурс також зріс в порівнянні з минулим роком і становив приблизно від 1,5 до 3,5-8 осіб на місце, а на спеціальність «Туризм» - 14 заяв на одне державне місце.

 Середній конкурс з усіх спеціальностей університету при вступі на місця бюджетного фінансування становив 2,83 особи на одне місце.

 У 2007 році обсяг державного замовлення становив 1703 місця на денну форму навчання і 724 місця - на заочну.

 З ініціативи кафедр було відкрито нові спеціальності: "Технологічна освіта (автомобільний транспорт та безпека дорожнього руху)", „Історія (експертиза культурно-історичних цінностей)", „Психологія (консультативна)", "Психологія (спеціальна медична)", „Менеджмент у соціальній сфері", „Українська мова і література (інформаційно-аналітична діяльність)", „Дошкільне виховання (логопедія)" „Адміністративний менеджмент".

                  У звітному році ми продовжували зростати, насамперед, новим контингентом студентів. Ми приймали абітурієнтів на 83 спеціальності та спеціалізацій з 29 напрямів підготовки фахівців з вищою освітою за освітньо-кваліфікаційними рівнями - бакалавр, спеціаліст, магістр.

 Університет забезпечив матеріальну допомогу, надбавки до іменних стипендій, преміювання, пільгове харчування студентам на суму б близько 500 тис.гривень.

 Хочу відзначити продуктивну роботу Інститутів, очолюваних професорами Олександром Сушком, Аллою Капською, Богданом Андрусишиним, академіками Віктором Синьовим та Володимиром Бондарем. Посилилась і стала більш продуктивною проводиться робота в студентських гуртожитках. До речі, наші гуртожитки є кращими в місті Києві. Цю традицію треба підтримувати.

 В минулому році був оголошений огляд - конкурс на кращу організацію національно-патріотичного виховання серед студентської молоді в інститутах університету. Його переможцями стали: Інститут природничо-географічної освіти та екології - І місце, Інститут політології, соціології, права - II місце, Інститут історичної освіти - III місце.

 Ректорат загалом задоволений роботою кураторів академічних груп, заступників директорів Інститутів з виховної роботи, Ради ветеранів, відділу виховної роботи, студентського профкому, інших громадських організацій.

 Реалізація завдань виховної роботи передбачає пріоритетні напрями національного виховання, зокрема, патріотичне, морально-правове, художньо-естетичне, трудове, фізичне, екологічне тощо.

 Переможцями університетського Конкурсу на кращу науково-методичну роботу, надруковану у 2006 році, із врученням дипломів і грошових винагород стали: Бондар В.І., Капська А.Й., Дем'яненко Н.М., Прудченко І.І., Іваненко С.М., Литвин Л.П., Семеренко Г.В., Долинська Л.В., Булах І.С.

 Позитивним фактом діяльності кафедр є те, що протягом 2006/2007 навчального року в НПУ імені М.П.Драгоманова різними напрямами наукової роботи було охоплено понад 3000 студентів.

 У 2006 році відповідно до плану університету та плану Міністерства освіти і науки України було проведено 10 міжнародних наукових конференцій і 8 науково-практичних семінарів, 4 засідання "круглих столів", ряд інших наукових форумів.

               Зусиллями викладачів університету видано 36 монографій; 70 підручників для середньої та вищої школи; 246 навчально-методичних посібників; 65 збірників наукових праць (фахові видання).

 Це — непогані показники нашої роботи. І все ж, їх треба поліпшувати. Тому прошу керівників Інститутів та кафедр уважно розглянути підсумки минулого року й зробити відповідні напрацювання на рік наступний.

 Найбільш висока абсолютна успішність в Інституту мистецтв — 99,4%, на другому місці Інститут іноземної філології - 98%, на третьому місці Інститут політології і права - 97,9%, четверте місце розділяють Інститут фізичного виховання і спорту, Інститут корекційної педагогіки і психології, Інститут соціальної роботи та управління - 96,1%.

 Моніторинг якості освіти в університеті засвідчує зростання успішності студентів, підвищення їх відповідальності та самостійності.

              За підсумками роботи вищої школи у 2006/2007 навчальному році НПУ імені М.П.Драгоманова впевнено ПОСІДАЄ перше місце серед педагогічних університетів України. Помітним він став і у міжнародному освітньому просторі.

  серед викладачів університету - професору кафедри методики
викладання природничих  дисциплін Інституту природничо-
географічної освіти і екології - Ярошенко Ользі Григорівні.

  серед кафедр університету - кафедрі соціальної педагогіки
Інституту соціальної роботи і управління — завідувач професор
Капська Алла Йосипівна;

  серед інститутів університету - Інститут корекційної педагогіки і
психології — директор академік Синьов Віктор Миколайович;

 

 Активізувались і поглибилися міжнародні зв'язки університету. Колектив університету має право пишатись встановленням договірних відносин з Першим Римським університетом (Італія); Російським педагогічним університетом імені О.Герцена (Санкт-Петербург), Московським педагогічним університетом, Університетом Альберта (Канада).

            Найбільш помітними надбаннями університету в 2006-2007 навчальному році є реалізація першого в державі глобального проекту "Електронна педагогіка".

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter