Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Факультету спеціальної та інклюзивної освіти 100 років!

Факультету спеціальної та інклюзивної освіти 100 років!

    7 листопада 2019 року відбувся ІІ З’їзд корекційних педагогів України «Актуальні проблеми навчання та виховання дітей із особливими освітніми потребами в освітніх реаліях України», присвячений 185-річчю Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова та 100-річчю факультету спеціальної та інклюзивної освіти. Вітання університету і факультету, а також учасникам З’їзду надійшли як від українських колег, так і від міжнародних партнерів (Швеція, Молдова, Білорусь тощо).

kor ped 100 10

    У заході взяли участь понад 500 учасників і запрошених гостей з усієї країни. Окрім круглих столів, які сприяли обміну досвідом між фахівцями у галузі спеціальної та інклюзивної освіти, майстер-класів провідних науковців-практиків факультету та України, приємною несподіванкою для усіх учасників був прекрасний концерт, який подарували талановиті викладачі та студенти факультету мистецтв імені Анатолія Авдієвського (керівник – декан В. Федоришина).

kor ped 100 1

   Привітав факультет із ювілеєм та усіх учасників, що зібрались на захід, проректор з навчально-методичної роботи університету Роман Вернидуб. Він передав вітання від ректора та звернувся до колективу факультету зі словами: «Ви по праву можете пишатися славетними традиціями та віковою  історією вашого факультету, який з честю несе звання фундатора корекційної освіти України.

kor ped 100 2

kor ped 100 3

    За допомогою фахівців та  випускників дефектологічного факультету створені однойменні факультети у Слов'янському і Кам'янець-Подільському педагогічних інститутах, започаткована підготовка дефектологів в Луганську, Херсоні, Одесі та ін. містах. Науково-педагогічний склад факультету  розробив державні стандарти освіти для різних типів спеціальних шкіл, різнорівневі стандарти вищої освіти за спеціальністю «Дефектологія» за основними нозологіями — сурдопедагогіка, олігофренопедагогіка, логопедія, тифлопедагогіка.   

kor ped 100 4

   За 100-річну історію на факультеті підготовлено понад десять тисяч фахівців корекційної педагогіки, а це означає, що в країні немає жодного профільного навчального закладу, де б не працювали наші випускники.

kor ped 100 6

   Серед колишніх студентів факультету є відомі політичні і громадські діячі, діячі мистецтва, директори шкіл, заслужені вчителі України та ін. Особливою гордістю є випускники-дефектологи, які стали видатними вченими у галузі загальної і спеціальної педагогіки і психології: академіки АПН України Микола Ярмаченко, Віктор Синьов, Сергій Максименко, Віталій Бондар, Іван Бех, Володимир Бондар та ін. Важко перелічити всіх випускників, чиї блискучі праці увійшли до золотого фонду української корекційної педагогіки.

kor ped 100 9

   Особливої уваги заслуговують міжнародні програми факультету. Багаторічні творчі зв'язки з відомими закордонними закладами підготовки фахівців у галузі спеціальної педагогіки та психології Польщі, Нідерландів, Словенії, Німеччини, Білорусії, Молдови, Литви та інших країн не тільки надають нового імпульсу інноваційному розвиткові корекційної освіти, а й сприяють впровадженню світових освітніх стандартів, утвердженню авторитету факультету як справжнього центру сучасної науково-педагогічної думки».

kor ped 100 8

    На з'їзд завітала та привітала з ювілеєм колектив факультету представниця Міністерства освіти і науки України  -  директор Директорату інклюзивної та позашкільної освіти Валентина Хіврич.

kor ped 100 7

     Вітаємо факультет спеціальної та інклюзивної освіти НПУ імені М. П. Драгоманова із першим сторіччям. Низький вам уклін за вашу високогуманну і професійну роботу з підготовки тисяч і тисяч вчителів – корекційних педагогів, котрі щоденно віддають своїм вихованцям  щедрі серця та світлий розум. Міцного вам здоров'я, натхнення, наснаги, невтомного прагнення до пізнання та нових звершень на освітянській ниві!

Пресслужба університету

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter