Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / 90-річчя битви під Крутами

90-річчя битви під Крутами

       29 січня 1918 року, рівно 90 років тому, на залізничній станції поблизу селища Крути за 130 кілометрів на північний-схід від Києва відбувся бій між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 300-ми національно-свідомими київськими студентами, що захищали підступи до Києва. У перебігу військових дій битва вирішального значення не мала, — та у свідомості багатьох особливого значення набула завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою біля Крут. З метою збереження пам'яті про самовідданість і жертовність героїв Крут, пропонуємо взяти участь у он-лайн дискусії на форумі сайту НПУ ім.М.П.Драгоманова на тему "Битва під Крутами - прояв найбільшого патріотизму молоді: значення та актуальність для українського студентства майже через століття".

У 2006 році на місці битви під Крутами встановлено пам'ятник. Це монумент справжньому вияву ентузіазму, зриву мужності, гідності, розуму, волі, стійкості, віри, а головне - щирої любові до своєї Батьківщини синів української землі. Вони поклали голови за нову державу. Це були не воїни, а молодь, студенти, гімназисти, що ще так недавно сиділи за партою і вивчали щось теоретичне - їм трапилося складати іспит на зрілість. У кожного з них було велике бажання жити, жити у своїй щойно посталій державі, працювати в ній. Але ця Батьківщина вимагала від них найтяжчої жертви. Чи багато людей знають історію бою під Крутами? Не так вже й багато.

На Аскольдовій могилі 

Поховали їх — 

Тридцять мучнів-українців, 

Славних молодих... 

На Аскольдовій могилі 

Український цвіт! — 

По кривавій по дорозі 

Нам іти у світ. 

     Наскільки актуальною є нині назва Героїв Крут і чи вдячними виявилися нащадки українців-патріотів? Безумовно, це був подвиг, який засвідчив, що є люди, для яких Україна -- найдорожче. Ці молоді люди - обличчя молодої України. Але чи знайшлися б сьогодні молоді люди, які б повторили битву під Крутами - цей зразок мучеництва і героїзму?

    "Взоруй же, наша молоде, на своїх попередників спід Крут і завжди в усіх своїх починаннях пам'ятай, що найсвятішим для твоїх предків було Бог і Україна!"

 

     

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter