Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Урочиста виставка копій картин М.Реріха

Урочиста виставка копій картин М.Реріха

       16 листопада 2007 року Інститут педагогіки і психології та кафедра образотворчого мистецтва

НПУ ім.М.П.Драгоманова відкрили виставку копій картин видатного художника, вченого, письменника, гуманіста і мислителя Миколи Реріха (1874-1947). Виставка триватиме до 30 листопада 2007 року включно у аудиторії 11-7 гуманітарного корпусу нашого університету.

     Запрошуємо усіх бажаючих на екскурсії!

   Інформацією про цей цікавий мистецький захід з нами поділилася мистецтвознавець, професор, доктор педагогічних наук, завідувач кафедри образотворчого мистецтва Шевнюк Олена Леонідівна.

     "Копії, виконані відомим київським майстром В.Єрофеєвим, - стверджує Олена Леонідівна, - дають можливість відвідувачам ознайомитись зі значною частиною живописного доробку великого майстра філософської картини. Полотна, представлені на виставці, присвячені красі та величі Гімалайських гір. Суворі лінії гірських піків, холод льодовиків, магічна темрява тіней, фантастичні переливи світла – все це створює величний образ цілісного космосу, що закликає людину віднайти в собі гармонію й умиротворення вічного світу природи. Не випадково, Юрій Гагарін під час свого першого польоту в космос порівнював картини в ілюмінаторі саме з живописними полотнами М.Реріха".

   Студенти та викладачі, що відвідали екскурсію на відкритті виставки, дізналися, що виходець із Санкт-Петербургу Микола Реріх у юному віці перебував під впливом таких видатних українців як Т.Шевченко, М.Гоголь, А.Куїнджі, О.Микешин. Останній підмічає незвичайні художні здібності у Миколи, дає перші уроки малювання. Саме від нього Реріх почув і побачив твори Т.Шевченка. "Кобзар" став настільною книгою для Реріха. Він провезе її потім з собою по всьому світу і вперше познайомить з "Кобзарем" Індію. В Академії мистецтв М.Реріх навчався по класу видатного українського художника А.Куїнджі.

    Відвідувачам розповіли, що глибокий сприйнятливий природній розум, поєднаний із вражаючою працездатністю, дозволили М.Реріху ще у молоді роки стати енциклопедично освіченою людиною. Знання історії, захоплення археологією і етнографією дали йому можливість вільно писати картини на теми Древньої Русі, створюючи жанр історичного пейзажу. Роздуми Реріха як історика і філософа були спрямовані на вивчення спільності коренів культур Заходу і Сходу. Організована ним Центрально-Азіатська експедиція, що тривала чотири з половиною роки, дозволила зібрати колекції, древні перекази та легенди Сходу, які дали можливість співставити їх зміст із європейськими сагами, билинами, піснями і дійти до висновку про спільність коренів двох регіонів і єдність індо-європейської культури. М.Реріх був ініціатором Пакту про захист культурних цінностей під час збройних конфліктів. Доробок М.Реріха – понад сім з половиною тисяч живописних полотен, дванадцять книг складної філософської системи “Жива Етика”, багаточисельні літературно-філософські твори, організація різних культурних закладів у Європі та Америці, дві великі експедиції.

     В обговоренні, що відбулося після відкриття виставки, студенти наголошували, що всі свої знання, життя, талант і енергію М.Реріх скеровував на ствердження гуманістичних ідей етичного і естетичного виховання людства. Пафос реріхівського мистецтва в перетворені людини, в заклику слідувати шляхом добра, краси і світла.

     Організована експозиція продовжує започаткований Інститутом педагогіки і психології цикл виставок, спрямований на ознайомлення майбутніх учителів з творчістю вітчизняних і світових майстрів гуманістичного мистецтва.

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter