Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / 10 років плідної співпраці з Національним природним парком «Синевир»

10 років плідної співпраці з Національним природним парком «Синевир»

  10 років плідної співпраці на  благо освіти молоді. Такий ювілей спільної праці Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова і Національного природного парку «Синевир» виповнюється цими днями. На початку січня 2011 року ректор ЗВО, доктор філософських наук, професор Віктор Андрущенко та директор нацпарку, кандидат філософських наук Микола Дербак підписали угоду про співпрацю. З того часу на околиці села Колочава започатковано Науково-навчальний центр «Синевир». Тут було   проведено реконструкцію головного корпусу, побудовано ще два додаткові корпуси для викладачів і студентів, заклад для харчування у карпатському стилі – так звана колиба. Одночасно база може прийняти понад 70 осіб. Не забули й про оздоровлення студентів. Оскільки поряд знаходиться природне джерело з мінеральною водою, яка має лікувальні властивості, поблизу бази обладнано купіль, де можна поліпшити своє здоров’я.

  За період існування Центру тут пройшли практику тисячі студентів Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова з різних факультетів, передусім майбутніх педагогів у сфері біології, географії, екології, туризму. Невдовзі тут прийматимуть на практику студентів з інженерно-педагогічного, історичного факультетів та майбутніх фахівців готельно-ресторанного бізнесу.

     Під час практики студенти не лише вчаться, але й проводять дослідження і спостереження, беруть участь в екологічних акціях, дбаючи про чистоту довкілля і навіть виступають з концертними номерами під час місцевих  святкувань.

   Продуктивність роботи бази університету досягнуто завдяки постійній увазі до її розвитку ректора Віктора Андрущенка. Він докладає максимум зусиль для  удосконалення матеріальної бази, розробки програм польових практик з екології, біології, географії, туризму тощо. Інтенсифікація роботи університету, зокрема засобами практичної підготовки студентів, зобов'язує  й надалі розширювати базу у Колочаві, будувати нові плани. Невдовзі тут буде встановлено метеопост, обладнання для якого вже закуплено. Планують обладнати й приміщення для наукових практик. Вирішується питання про опалення корпусів, щоб приміщення використовувалися і в зимовий період.

   «Задумів є багато, і є бажання працювати. Відчувається підтримка населення. До слова, на базі працює більше десяти місцевих жителів, – каже директор Науково-навчального центру «Синевир» Анатолій Дербак.

     Ректор Драгоманівського університету Віктор Андрущенко велику увагу приділяє взаємодії з місцевими середніми навчальними закладами. Він особисто відвідав Колочавські школи, спілкувався з учнями і педагогами, дарував подарунки молоді. Для зміцнення матеріально-технічної бази шкіл у Меришорі, Синевирі і Брадолці, а також дитячого садка Колочави, подарував комп’ютери. З аналогічними візитами драгоманівці навідувалися й у інші школи краю, звісно не з пустими руками.

     Осередком еколого-освітньої роботи зі студентами є візит-центр НПП «Синевир». На його базі молодь детальніше дізнається про наукову, природоохоронну, еколого-освітню і  рекреаційну діяльність парку, спілкується з провідними фахівцями установи.

    І нам приємно, що НПП «Синевир» високо цінує наш заклад вищої освіти та вважає одним із найуспішніших в Україні. Колектив університету щиро цінує наших друзів-верховинців та сподівається на подальшу плідну й результативну співпрацю.

npp synevyr 1    npp synevyr 2

npp synevyr 3    npp synevyr 4

npp synevyr 5    npp synevyr 6

Пресслужба університету

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter