Головна / НОВИНИ / Оголошення / Співчуття / Пішла у завсіти Олександра Дмитрівна Дубогай

Пішла у завсіти Олександра Дмитрівна Дубогай

    З сумом повідомляємо, що 4 травня 2021 року на 84-му році життя пішла у засвіти Дубогай Олександра Дмитрівна – доктор педагогічних наук, професор, багаторічний очільник кафедри фізичного виховання і здоров`я Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова.

    Перестало битися серце авторитетного вченого, педагога, мудрого керівника і людини з активною життєвою позицією, яка 35 років самовідданої творчої праці віддала університету. Олександра Дмитрівна все життя присвятила науці, підготувала багато науковців-послідовників. 

 

    О.Д Дубогай закінчила Київський державний інститут фізичної культури. Була тренером молодіжної збірної зі стрибків у воду (м. Алма-Ата, 1961 – 1967 рр.), тренером товариства «Авангард» (1963-1969 рр.), науковим співробітником НДІ медичних проблем фізичної культури (1969-1986 рр.), а з 1986 р. обіймала посаду завідувача кафедри фізичного виховання і здоров`я. Була головою спеціалізованої вченої ради за спеціальністю 13.00.02, членом спеціалізованої ради за спеціальністю 13.00.04, експерт ВАК України.

    Олександра Дмитрівна була власницею трьох авторських свідоцтв на винахід, зокрема «Дихальний тренажер», «Тренажер для формування постави» та «Загартування дітей» та отримала багато відзнак за свою працю: три медалі ВДНХ СССР (1981-1983 рр.), Почесний диплом Міжнародної виставки навчальних закладів «Сучасна освіта в Україні – 2002», Почесний диплом «Телебачення України» (1984 р.) за ведення фізкультурно-оздоровчої програми для населення; Відмінник охорони здоров’я (1983 р.), Відмінник освіти (1995 р.), три медалі міжнародної виставки «Охорона здоров’я – 80»; Орден «Кирила та Мефодія» (2006 р.), медаль К. Д.  Ушинського, Золота медаль НПУ  імені М. П. Драгоманова (2013 р.), Грамоту та нагрудний знак Верховної Ради України (2015 р.).

     З її ім’ям пов’язані фундаментальні праці, які стосуються інтеграції пізнавальної і рухової діяльності школярів і студентів. За її керівництва було захищено близько 30 докторських і кандидатських дисертацій з питань оздоровчої фізичної культури різних вікових груп населення.

    До останнього подиху О. Д. Дубогай  працювала над впровадженням авторського науково-педагогічного проєкту «Навчання у русі» в системі «дитячий садок – школа – вищий навчальний заклад».

    У ці скорботні дні колектив НПУ імені М.П. Драгоманова висловлює щире, глибоке співчуття рідним і близьким Олександри Дмитрівни. Пам'ять про цю світлу й завжди активну людину  назавжди залишиться у серці кожного, хто хоч раз мав нагоду поспілкуватися з нею.

dubogai

 

Пресслужба університету

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter