Розмови про слово

movchan1     Почесний доктор НПУ імені М.П.Драгоманова Павло Мовчан завітав на зустріч зі студентами університету з нагоди проведення декади української мови на факультеті української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка.

    Павло Михайлович Мовчан – український громадський діяч, журналіст і політик, поет, перекладач, сценарист, заслужений діяч мистецтв України, голова ВУТ «Просвіта» ім. Т.Шевченка, шеф-редактор газети «Слово Просвіти». А тому цій людині є точно що розповісти публіці.

   Розпочалася розмова з теплого вітання поета, який зауважив, що складається враження, ніби присутні всі йому давно знайомі. Далі говорили про третій голодомор, про Параджанова з його «Тінями забутих предків», про Роксолану і, звісно ж, про роль мови.

movchan2   Павло Мовчан переконаний, що кожна матеріальна річ, до якої людина причетна, є осмисленою та має неповторну енергетику, а слово – це глибинний зміст цієї енергетики. Ми впливаємо на інших та на себе виключно через слово і саме тому чуже слово є руйнівним для мови нації. Через це всі загарбники першочергово знищували слово як визначальний чинник упливу на захоплений народ. Втім, рідномов’я лікує, тож нікому не вдалося зруйнувати красу мови остаточно.

     Почесний доктор радить не боятися тим, хто хоче почати писати. Ділиться досвідом: сам зрозумів, що поетом стаєш навіть не тоді, коли опублікувався, а лише тоді, коли зрозумів, що, окрім нього, так думок ніхто не формулює.

movchan3     Наостанок Павло Михайлович зауважив: коли говориш про себе і свій світ, ти починаєш говорити власним голосом.

Прес-служба університету

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter