Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Децентралізація: успіхи, виклики, можливості

Децентралізація: успіхи, виклики, можливості

decentr1   Політико-правовий лекторій факультету політології та права об’єднав студентів різних спеціальностей університету. Послухати про успіхи та виклики децентралізації в Україні прийшли студенти-політологи, природничники, психологи та ін.

     Розпочалася лекція вступним словом декана факультету професора Богдана Андрусишина, який привітав слухачів лекції та представив їм спікерів.

decentr2     Першим виступив випускник факультету історичної освіти НПУ імені М.П.Драгоманова, а нині народний депутат України Геннадій Кривошея. Спікер говорив про об’єднані територіальні громади (ОТГ), які передбачають зміну адміністративного розподілу як перший крок на шляху до децентралізації.  Гість наголосив, що важливим етапом буде створення префектур, які контролюватимуть рішення, прийняті в ОТГ.

decentr3     Відповідаючи на запитання студентів, Геннадій Григорович назвав найнеобхідніші якості майбутніх фахівців, які зможуть допомогти у просуванні децентралізації в Україні. Серед таких – уміння спілкуватися, відкритість, бажання працювати, чесність і прозорість у роботі та, звісно ж, відповідна освіта.

decentr4   Підсумовуючи, доповідач зазначив, що децентралізація – позитивне явище, яке принесе гарні результати, якщо ним займатимуться фахівці й спеціалісти у цій галузі. Децентралізація має підтримку з боку Європейського Союзу, тому далі все залежатиме від того, кого оберуть люди, бо вибір ми робимо самі.

     Насамкінець Геннадій Григорович звернувся до студентів з проханням працювати і творити щось для власної держави, а також поважати й любити себе і свою країну.

decentr5     Далі зустріч продовжив Дмитро Гаврилюк, кандидат політичних наук, доцент кафедри політичних наук. Він чітко виділив головні успіхи децентралізації, зокрема, збільшення фінансування об’єднаних територіальних громад, а також озвучив виклики, які наразі стоять перед цим процесом: умови військової агресії та кадрового голоду.

decentr6    Спікер зазначив, що існує багато міфів щодо децентралізації та ОТГ, тому потрібно ретельно фільтрувати інформацію з цього питання. Дмитро Юрійович наголосив також на тому, що хоч подібні реформи і не є панацеєю від усіх викликів, що постали сьогодні, проте вони дають можливість багато чого змінити. І кожен з нас має можливість повпливати на цей процес: на рівні громад ми повинні активно брати участь в обговореннях важливих питань та рішень, формувати власні ініціативи та не боятися ставити запитання. Тоді процес децентралізації перестане нас лякати і стане більш прозорим та відкритим для кожного.

decentr7Прес-служба університету

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter