Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / В Україні сьогодні відзначають 150 років від дня народження відомої української письменниці Лесі Українки

В Україні сьогодні відзначають 150 років від дня народження відомої української письменниці Лесі Українки

Коли дивлюсь глибоко в любі очі,

в душі цвітуть якісь квітки урочі,

в душі квітки і зорі золотії,

а на устах слова, але не тії,

усе не ті, що мріються мені,

коли вночі лежу я у півсні.

Либонь, тих слів немає в жодній мові,

та цілий світ живе у кожнім слові,

і плачу я й сміюсь, тремчу і млію,

та вголос слів тих вимовить не вмію… 

II

Якби мені достати струн живих,

якби той хист мені, щоб грать на них,

потужну пісню я б на струнах грала,

нехай би скарби всі вона зібрала,

ті скарби, що лежать в душі на дні,

ті скарби, що й для мене таємні,

та мріється, що так вони коштовні,

як ті слова, що вголос невимовні.

III

Якби я всіми барвами владала,

то я б на барву барву накладала

і малювала б щирим самоцвітом,

отак, як сонечко пречисте літом,

домовили б пророчистії руки,

чого домовить не здолали гуки.

І знав би ти, що є в душі моїй…

Ох, барв, і струн, і слів бракує їй…

І те, що в ній цвіте весною таємною,

либонь, умре, загине враз зо мною.

lesya ukrainka

 

    Їй було достатньо всього: і хисту, і струн, і душевних скарбів, вона була наділена тією майстерністю накладати «на барву барву», так, що кожне написане слово сповнене цілого світу, а кожен її твір залишився у скарбниці української літератури справжнім самоцвітом. Якби ще тільки здоров’я та можливість прожити довше… Переконана, ми точно ще б вразилися її неперевершеній геніальності!

 

   Сьогодні, 25 лютого 2021 року, святкуємо 150 років від дня народження геніальної особистості – письменниці, перекладачки, фольклористки та активної культурної діячки помежів’я ХІХ – ХХ ст., племінниці нашого патрона Михайла Драгоманова – Лесі Українки.

 

    Комусь вона пам’ятається ще зі шкільної парти як авторка вірша «Contra spem spero!» чи драми-феєрії «Лісова пісня», хтось пам’ятає її трагічне кохання з  Сергієм Мержинським, а для інших – це образ сильної й вольової жінки, яка з дитинства боролася з важкою хворобою, писала, перекладала, активно працювала на благо розвитку українського суспільства,  піднесення його культурного й освітнього рівнів.

   

    Але це далеко не все… Вона була настільки багатогранною особистістю, що ми ще багато чого не знаємо про неї, не усвідомлюємо… А сьогодні саме той день, аби ще раз відкрити збірку її творів (повне зібрання творів, а їх аж 14 томів, представляє нам Український інститут книги – завантажити тут), або ж відвідати один із заходів, присвячених цій творчій особистості, згадати, якою вона була, і дізнатися про неї ще більше.

 

   Крім того, Ви можете долучитися до онлайн-флешмобу "Горить моє серце...", який запустив факультет педагогіки і психології з нагоди ювілею видатної поетеси. Триватиме він до 1 березня 2021 року. Для участі Вам необхідно:

- записати відео (читання твору письменниці) або створити міні-відеопрезентацію (з аудіозаписом читання уривку з твору Лесі Українки). Можливо, Ви маєте своє творче бачення спадщини видатної письменниці (колаж, ескіз, замальовка, ілюстрація, начерк тощо); 

- опублікувати його на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook, обов’язково вказавши хештег #ГоритьМоєСерце150річчяЛесіУкраїнки. 

   

    Пориньмо сьогодні у світ Лесі Українки, геніальної особистості, про яку варто пам’ятати!


Пресслужба університету

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter