Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Грудневе засідання Вченої ради університету

Грудневе засідання Вченої ради університету

   24 грудня 2020 року в Національному педагогічному університеті імені М. П. Драгоманова відбулось засідання Вченої ради. На порядку денному було обговороено питання про виклики і перспективи розвитку міжнародного співробітництва нашого ЗВО у поточному навчальному році. Доповідала начальниця відділу міжнародних зв’язків доцент Тетяна Матусевич.

 

  vchena rada 24.12 1Тетяна Володимирівна підкреслила, що глобальним випробуванням цього року, що значно вплинув на розвиток міжнародної діяльності та унеможливив реалізацію багатьох її традиційних форм, стала пандемія. Напередодні засідання відділ міжнародних зв’язків провів опитування серед драгоманівців щодо перешкод здійснення міжнародної діяльності. Опитування виявило 5 основних, зокрема (подано у  порядку спадання): низький рівень володіння іноземними мовами; пандемія; низька мотивація викладачів; висока завантаженість викладачів навчальною діяльністю; бюрократичні процедури. Проте все ж 81% опитаних викладачів брали участь у заходах міжнародного рівня або ж отримували консультацію у співробітників відділу. Серед найперспективніших напрямків розвитку міжнародної співпраці драгоманівці виділили міжнародні проєкти розвитку, спільні освітні програми, академічну мобільність, міжнародні дослідження, спільні публікації.

   Університет продовжує працювати над нарощуванням співпраці з провідними закладами вищої освіти Європи і світу. Наразі наш університет має 15 угод з університетами Бельгії, Німеччини, Польщі, Литви, Румунії, Італії, Сербії, Кіпру, Туреччини.

   Реалізуючи такий глобальний тренд розвитку міжнародної діяльності як фокусування на системності та сталості, цього року наш університет вжив низку важливих заходів щодо розвитку і створення структурно-функціональних одиниць, відповідальних за міжнародну співпрацю. Зокрема, при ректорові університету було створено Консультативну раду, до складу якої ввійшли досвідчені дипломати, що працюють в університеті. У листопаді цього року НПУ отримав дозвіл від UNESCO на відкриття відповідної кафедри з наукової освіти у рамках спеціальної Програми ООН Unitwin / мережа кафедр ЮНЕСКО.

  У вересні цього року відділом міжнародних зв’язків у співпраці з факультетом менеджменту освіти та науки та за погодженням ректора університету створено  Міжнародний хаб професійного розвитку, до команди якого увійшли знані освітяни з таких країн, як Норвегія, Греція, Румунія, Китай, Індія. Також нещодавно університет отримав грант на створення Кафедри Жана Моне «Соціальні та культурні аспекти Європейських Студій».

   Крім того, наш університет вперше спільно з університетами Кайзерслаутерна та Ганновера став співорганізатором європейської онлайн-школи  «Демократія на відстані», яка відбудеться наприкінці січня 2021 року.

  На засіданні Вченої ради колектив університету привітав своїх колег з отриманням наукового ступеня доктора філософії та доктора наук. Ректор університету Віктор Андрущенко вручив відповідні дипломи, а також контракти завідувачам кафедр, які нещодавно було обрано на цю посаду. 

vchena rada 24.12 2

vchena rada 24.12 3

vchena rada 24.12 4

vchena rada 24.12 5

   Віктор Петрович, ректор НПУ імені М.П. Драгоманова, наголосив, що розвиток міжнародної діяльності  – надзвичайно важливий для нашого університету, світ має знати про наші напрацювання, ми маємо активізувати та посилити академічну мобільність та обмін  досвідом.

vchena rada 24.12 zast

vchena rada 24.12 6

Пресслужба університету

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter