Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / З візитом до Чернігова…

З візитом до Чернігова…

    13 вересня 2019 року співробітники різних відділів та центрів НПУ імені М.П. Драгоманова мали змогу ознайомитись зі славетною Чернігівщиною, її багатовіковою історією та пам’ятками архітектури. Спершу Драгоманівська делегація відвідала Собор Різдва Пресвятої Богородиці, який є окрасою Козелецького краю. Він залишив неймовірні враження завдяки своїм куполам, фронтонам, іконостасу, внутрішньому оздобленню стін, різьбі по дереву та картинам олійними фарбами. Наступним місцем був музей ткацтва у смт. Козелець, який познайомив відвідувачів із предметами українського народного мистецтва, національного костюма, знарядь праці для обробки льону та ін.

chernigiv 1

     Також представники університету завітали до м. Чернігів та ознайомились з його  історичними місцями: древнім валом (Дитинцем) – одним із найдавніших частин міста, історія якого сягає глибини віків (періоду формування поселення, що стало колискою Чернігова). Саме тут, на верхньому плато правого берега Десни, у місці, де вона зустрічається із річкою Стрижень, в останній чверті VII століття виникло укріплене городище, яке дало початок майбутній столиці могутнього Чернігово-Сіверського князівства. Екскурсанти оглянули будинок полкової канцелярії, що є одним з небагатьох зразків житлової архітектури України ХVII століття; колегіумом, який вважається перлиною архітектури стилю бароко і першим навчальним закладом вищого рівня на території Лівобережної України; Борисоглібським собором, свідком князівської доби, названим на честь Св. князів Бориса й Гліба; Спасо-Преображенським собором ХI століття, який є одним з найдавніших храмів Східної Європи та дійшов до нашого часу фактично без змін; Болдині гори, що сьогодні вважаються своєрідною візитною карткою Чернігова; Троїцько-Ільїнський монастир, який сформувався із заснування преподобним Антонієм печер у 1069 році на мальовничих терасах Болдиних гір, та вражаючу височенну 58-метрову дзвіницю Троїцько-Ільїнського монастиря, яку видно з багатьох точок Чернігова, бо має аж п’ять ярусів.

chernigiv 2     З величезним багажем нових знань та емоцій, зрозумівши, що Чернігівщина є справді скарбницею української історії, де збереглися визначні пам’ятки архітектури та образотворчого мистецтва, екскурсанти повернулися додому, висловлюючи щиру вдячність ректору університету Андрущенку Віктору Петровичу, ректорату та голові профспілкового комітету співробітників університету Горбачуку Івану Тихоновичу за можливість відвідати історичні місця та торкнутись загальнолюдської матеріальної і духовної культури нашої держави.

Прес-служба університету

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter