Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Виставка-презентація серіалу "Книга пам'яті України"

Виставка-презентація серіалу "Книга пам'яті України"

Пример изображения      15 травня 2007 року у центральному корпусі Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова відбулася підсумкова виставка-презентація  унікального науково-документального, історико-меморіального і краєзнавчого дослідження про наших співвітчизників, які життя своє віддали в ім'я перемоги над фашизмом у Великій Вітчизняній Війні, - „Книга пам'яті України” .

    Виставку-презентацію відкрив ректор Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова, академік АПН України, професор Андрущенко Віктор Петрович. Серед почесних гостей виставки були віце-президент НАН України, екс-голова Верховної Ради України, академік НАН України, Герой України Литвин Володимир Михайлович, головний редактор журналу „Пам'ять століть” Денисенко Анатолій Васильович, доктор історичних наук, професор, академік Академії слов'янських наук Король Віктор Юхимович, відповідальний секретар головної редакційної колегії серіалу „Книга пам'яті України”, його творчий натхненник  Вишневський Роман Гнатович.
   Історико-меморіальний серіал „Книга Пам'яті України”  – державна акція непересічного гуманістичного, наукового та практичного значення. Однією з її головних суспільних місій є примирення, консолідація українського народу в ім'я майбутнього.
    Подвиги, здійснені нашими воїнами, зробили їх героями, а всенародна пам'ять -безсмертними. Біографії, фронтові долі полеглих у боях щільно спресовані в «Книзі Пам'яті України» у кілька коротких рядків. Але за кожним з них – людське життя, нерідко яскраве і талановите, безжалісно обірване у розквіті сил. Нехай же воїни назавжди залишаються для нас молодими. Чистими душею, сильними духом, красивими у вчинках.
    Видання історико-меморіального серіалу «Книга Пам'яті України» значною мірою усувають наявні в історії Великої Вітчизняної і другої світової воєн так звані «білі плями». А їх до останнього часу було чимало. Однією з найгостріших досі залишалася проблема щодо реальної чисельності втрат Українського народу за роки війни.

Пример изображения    Науково-методичне керівництво пошуково-видавничою програмою здійснює затверджена Кабінетом Міністрів України Головна редакційна колегія (голова – генерал армії, Герой України І.О. Герасимов, заступники – І.Т. Муковський і П.П. Панченко, відповідальний секретар – Р.Г. Вишневський), яка працює на громадських засадах. Практичну роботу ведуть Пошуково-видавниче агентство «Книга Пам'яті України» та його обласні відділення. Посильну допомогу у науково-пошуковій діяльності агентству і Головній редакційній колегії надають професорсько-викладацький склад та студенти Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова.
     Історико-меморіальним серіалом передбачено випуск наступних видань:
*
поіменних Книг Пам'яті Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, до яких заносяться виявлені у ході пошукової роботи на території України та зарубіжних держав імена воїнів, що загинули під час Великої Вітчизняної війни;
*
поіменної зведеної Книги Пам'яті України про громадян, загиблих у воєнних конфліктах, в яких брав участь колишній СРСР;
*
підсумкового тому Книги Пам'яті України «Безсмертя» з узагальненими відомостями про внесок українського народу в перемогу над фашизмом у другій світовій війні, про подвиг громадян України в боротьбі за свободу і незалежність;
*
поіменних Книг Скорботи Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, на сторінках яких будуть видрукувані прізвища цивільних громадян, полеглих внаслідок бойових дій під час гітлерівської окупації та на каторжних роботах у Німеччині.


Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter