Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Студенти-природничники торкнулися осінніх акварелей Уманського дендропарку "Софіївка"

Студенти-природничники торкнулися осінніх акварелей Уманського дендропарку "Софіївка"

  Золотою осінню за ініціативи декана факультету природничо-географічної освіти та екології Ганни Турчинової до Національного дендрологічного парку України «Софіївка» у місті Умань поїхали студенти-першокурсники − майбутні біологи i менеджери-туристи, доцент кафедри біології Н. Мельниченко і заступник декана з виховної роботи В. Головко.

stud prirod 2

   Нещодавно там завершився грандіозний проєкт із реконструкції історичної частини дендропарку «Софіївка» (1802 р.) та створення єдиного у Східній Європі фентезі-парку «Сучасна Софіївка». Презентація оновленої історичної частини дендропарку відбулася навесні 2019 року.

   Парк «Софіївка» також є і науково-дослідним інститутом Національної академії наук України, де студенти-драгоманівці мали можливість познайомитися з 3323 видами, формами, сортами місцевих та екзотичних дерев і кущів, побачити дива садово-паркового мистецтва, які радують око вже кілька поколінь, як-от зелений партерний амфітеатр із загадковою назвою «Арборетум імені В.В. Пашкевича», названий на честь його творця, відомого вченого-ботаніка. Арборетум – це англійський парк, розбитий у вигляді трикутника, де зосереджена найбільша кількість екзотичних рослин і яскравих квітів.

   На чималій площі парку – 179,2 га – крім рослинності, є ще багато цікавого, створеного руками людини у співавторстві з величною природою, що побачили драгоманівці-першокурсники: павільйон флори, фонтан «Змія», Площа зборів, Тарпейська скеля, Венеціанський місток, грот страху і сумнівів, грот Сцилли, великий водоспад, статуї давньоримських і грецьких богів і героїв, долина Циклопів, підземна річка, граціозні лебеді і кумедні качури у ставку.

   У рамках проєкту в дендропарку створено багатоярусний світлодинамічний прогулянковий комплекс водоспадів «Тризуб Посейдона», встановлено пам’ятники засновнику парку Станіславу Потоцькому та його дружині Софії, висаджено сад магнолій, облаштовано "Звіринець" Потоцьких, де мешкатимуть близько 30 диких тварин різних видів (лані європейські, муфлони, олені благородні, лами, верблюди, мунтжаки, шотландські корівки тощо), відновлено центральну алею та відкрито експозицію з фрагментом бруківки головної алеї, побудованої в 1838 р.

   І наприкінці засвідчимо, що студентки Драгоманівського вишу – найкрасивіші, найвеселіші, найприкольніші. Вони стильні й уміють гарно себе представити і вже побували в «Софіївці», яка стала пам’яткою кохання одного з найбагатших польських магнатів Станіслава Потоцького до чарівної Софії.

 stud prirod

Факультет природничо-георграфічної освіти та екології 

 

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter