Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / До 100-ї річниці Дня Соборності України

До 100-ї річниці Дня Соборності України

     Засідання круглого столу, приурочене до 100-ї річниці Дня Соборності, та нагородження переможців конкурсу творчих робіт на тему: «Ідея Соборності: історія, сучасність, майбутнє» відбулось 21 січня 2019 року в Національному педагогічному університеті імені М.П.Драгоманова.

     Організаторами заходу виступили Інтернет-видання iPress.ua, Міжнародний центр Балтійсько-Чорноморських досліджень та консенсусних практик і Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова.

     Проведений конкурс надав можливість небайдужим, активним студентам, які мають власну думку, проявити себе,  бути відзначеними та оціненими, залучитися до роздумів про важливість суспільної злагоди.

krstil 3     Участь у конкурсі взяли студенти 11 українських закладів освіти: Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького, Львівського національного університету ім. Івана Франка, Національного університету «Острозька академія», Національного університету «Києво-Могилянська академія», Київського університету ім. Бориса Грінченка, Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара, Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, ПВНЗ «Інститут екології, економіки і права», Київського національного університету ім. Тараса Шевченка  та Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова.

krstil 2   Засідання круглого столу розпочалося зі вступного слова проректора з навчально-методичної роботи гуманітарних факультетів НПУ імені М. П. Драгоманова професора І. Г. Вєтрова, який зазначив, що в різні періоди історії ми не мали власної держави, а тепер, коли ми нарешті отримали незалежність, повинні захищати її. Кожен, стверджує Ігор Георгійович, має робити це на своєму місці: воїни – боронити зброєю, а студенти – роблячи нові історичні відкриття, бо це не просто цікаво, а й дуже важливо.

krstil 1    До учасників круглого столу звернулася президент Міжнародного центру Балтійсько-Чорноморських досліджень та консенсусних практик І.А.Верещук, яка наголосила на тому, що ця зустріч необхідна, аби кожен з присутніх усвідомив для себе важливість ідеї соборності, відчув її, а потім доніс своїм колегам та рідним. І кожен з нас, переконана Ірина Андріївна, може внести малесеньку лепту в просування цієї ідеї. І цього буде цілком достатньо. Адже навіть тоді, коли ми будемо робити зовсім трішки, але разом, то це вже буде та єдність і соборність, про яку, власне, і йде мова.

krstil 4        Ідею соборності на засіданні круглого столу представляли студенти з різних аспектів, зокрема сучасна молодь звернула увагу на проблему необізнаності багатьох українців щодо події Злуки ЗУНР і УНР, яка відбулась 1919 року і в результаті якої щорічно 22 січня відзначається День соборності України. Розглядали студенти втілення ідеї єдності у творах письменників, журналістів, волонтерів, суспільно-політичних заходах (зокрема на прикладі «Живого ланцюга», утвореного українцями зі Львову до Києва 1990 року), в подальших історичних подіях (зокрема відзначивши роль «шістдесятництва» для незалежності України). А ще – підкреслили надзвичайно важливу роль молоді як консолідуючої сили суспільства, яка має пам’ятати минуле, аби розуміти сучасне і прогнозувати майбутнє.

        Модерував захід Олександр Дмитренко (інтернет-видання iPress.ua), підтримуючи жваву дискусію серед студентів та заохочуючи їх до роздумів над звичайними, здавалося б, словами такими, як «вибір», «свобода», «консолідація», «об’єднання» та ін.

krstil 5

         На завершення засідання круглого столу Ірина Верещук нагородила переможців конкурсу творчих робіт на тему: «Ідея Соборності: історія, сучасність, майбутнє» пам’ятними призами. А всі учасники залишили залу із найкращими враженнями від дискусії.

krstil 6

krstil 7

krstil 8

krstil 9

Прес-служба університету

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter