Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / У НПУ прийняли в Почесні людей міжпланетного масштабу

У НПУ прийняли в Почесні людей міжпланетного масштабу

IMG 129815 березня 2013 року на Вченій Раді Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова мантії і дипломи Почесних професорів вишу вручили особистостям, які вже давно виходять за межі планетного про них мислення, - космонавтам Ульріху Вальтеру та Леоніду Каденюку.

Ідея обрати німецького і українського космонавтів Почесними професора Драгоманівського вишу з’явилася у студентів після блискучої лекції пана Ульріха, що відбулася майже рік тому, коли професор Технічного університету м. Мюнхен завітав у НПУ на запрошення Президента Малої академії наук України, друга Драгоманівського університету Станіслава Довгого. Керівництво з ентузіазмом сприйняло цю пропозицію студентів і ось березень став знаменним у значенні «космічного» місяця для драгоманівців.

IMG 1089

«Нам дуже близькі ці особистості, їх діяльність, як би тому не дивувалися інші, - наголосив під час свого виступу ректор НПУ, академік Віктор Андрущенко, - особистість маленької дитини, її внутрішній світ – це теж космос, в якому мусить розібратися Вчитель, справжній і талановитий».

IMG 1121

Привітати з такою поважною подією у житті Ульріха Вальтера і Леоніда Каденюка до університету завітали Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини в Україні пан доктор Крістоф Вайль, Президент Малої академії наук України, доктор фізико-математичних наук, професор Станіслав Довгий, керівник Відділу культури, освіти і меншин Посольства пан Дірк Лехельт та керівник Інформаційного центру ДААД пан Флоріан Кюхлер. Пан Посол наголосив на великому значенні діяльності Ульріха Вальтера загалом і обрання його Почесним професором НПУ зокрема, для розширення і поглиблення співробітництва між Німеччиною та Україною.

IMG 1187

Станіслав Олексійович теж висловив своє захоплення подією, бажаючи драгоманівцям використовувати кожну можливу нагоду спілкування з цими людьми, титанами наукових знань і життєвого досвіду.

IMG 1243

Німецький космонавт і вчений приїхав до України з дружиною пані Вальтер і у своєму виступі подякував усім присутнім за неймовірні враження і емоції від церемонії нагородження, що залишаться у його серці назавжди. Під аплодисменти залу він пригадав першу зустріч зі студентами та ту молоду особу, яка запропонувала обрати пана Ульріха у Почесні професори. Традицією для НПУ є періодичні лекції від його Почесних, у когорту яких тепер увійшов і Ульріх Вальтер, тож драгоманівців з надією чекатимуть наступних його приїздів і незабутніх зустрічей.

IMG 1215

Під враженнями від події залишився й український космонавт, Герой України Леонід Каденюк. За кілька хвилин свого виступу він поділився із драгоманівцями своїми емоціями, які пережив під час польоту в космос і підтвердив, що з радістю зустрічатиметься зі студентами й викладачами.

IMG 1238

IMG 1288

IMG 1305

IMG 1308

IMG 1342

Довідка прес-служби університету:

Ульріх Вальтер - професор, доктор природничих наук, дипломований фізик.

Народився у 1954 році. вивчав фізику і отримав докторський ступінь у галузі фізики твердого тіла в Університеті м. Кельн (під час здобування ступеня доктора практикувався в Науково-дослідному центрі Юліх та при нейтринному реакторі інституту Лауе-Ланжевен в Греноблі. Потім він провів рік в якості запрошеного вченого в Аргонській національній лабораторії (Чикаго, США), і ще рік в якості DFG-стипендіата (стипендіата Німецької спілки дослідників) в Університеті Каліфорнії, Берклі. Після зарахування до німецької команди астронавтів у 1987 році та підготовки як вченого-космонавта, він в 1993 році літав в якості інженера-дослідника на борту шатла Spacelab місії Д-2 , де провів (було проведено) 89 наукових експериментів. З 1994 по 1998 він керував розробкою "Німецького архіву супутникових даних" при Німецькому аерокосмічному центрі в Оберпфаффенхофені. У квітні 1998 року він був програмним менеджером Digital Media Solution Center (Центр цифрових мультимедійних рішень), а потім ведучим технічним консультантом у сфері Pervasive Computing (всеохоплююча обчислювальна техніка) при дослідницькій лабораторії IBM в м. Беблінген. З 2003 професор аерокосмічної інженерії в Технічному університеті м. Мюнхен.

Ульріх Вальтер викладає, досліджує і розробляє космічні технології для супутникових систем, зокрема, для роботизованого використання. Іншими темами досліджень є системні технології (системне моделювання та оптимізація), пілотовані космічні системи (система життєзабезпечення та системи використання космічних ресурсів) і фізика високошвидкісних імпульсів(моделювання та аналіз мікрометеоритних ударів). Веб-сайт: www.astronautics.de

Вальтер є автором п'яти книг - у тому числі підручника "Космонавтика" - і більше 80 наукових публікацій і численних науково-популярних статей про польоти в космос та космічні технології. З 1998 по 2003 рік він був модератором наукової телепередачі MAXQ на Баварському телеканалі, а з січня 2011 року, програму “По дорозі в космос з Ульріхом Вальтером", а також інші науково-технічні програми на каналі National Geographic Channel.

Він є членом Науково-консультативної ради Німецького музею, президент Герман-Оберт музею в м. Фюрт і членом правління технічного центру Scienceand в м. Фрайбург. Він нагороджений Хрестом за заслуги 1 класу Федеративної Республіки Німеччини, медаллю Вернера фон Брауна та був обраний в 2008 році професором року в категорії інженерні науки та інформатика.

Леонід Костянтинович Каденюк – перший космонавт незалежної України, Народний Посол України, Герой України.

Народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці, Хотинського району, Чернівецька область в сім'ї сільських вчителів. У 1967 році після закінчення середньої школи із срібною медаллю вступає в Чернігівське вище військове авіаційне училище льотчиків. У серпні 1976 року був відібраний до загону радянських космонавтів у групу багаторазової космічної системи «Буран». У 1977 році закінчив Центр підготовки льотчиків-випробувачів. Отримав диплом і кваліфікацію «льотчик-випробувач». У 1977-1979 рр. пройшов загальнокосмічну підготовку і отримав кваліфікацію космонавта-випробувача. З 1977 до 1983 року – космонавт-випробувач групи багаторазової космічної системи «Буран». 1984–1988 рр. - льотчик-випробувач Державного науково-дослідного інституту Військово-повітряних сил СРСР. 1988—1996 рр. - космонавт-випробувач, льотчик-випробувач багаторазової космічної системи «Буран». 1989 рік – закінчив Московський авіаційний інститут – літакобудівний факультет. У період 1990-1992 рр. по повній програмі пройшов підготовку в якості командира транспортного корабля «Союз-ТМ».

Брав участь у розробці та випробуваннях авіаційно-космічних систем, у їх ескізному та макетному проектуванні, а також у льотних випробуваннях систем. Літав більш ніж на 50 типах та модифікаціях літаків різного призначення, в основному — винищувачів, а також на американському тренувальному літаку Northrop T-38.

За час підготовки до космічних польотів пройшов підготовку з проведення наукових експериментів на борту космічних літальних апаратів у найрізноманітніших напрямках: біологія, медицина, метрологія, екологія, дослідженні природних ресурсів Землі із космосу, геології, астрономії, геоботаніки.

У 1995 році відібраний в групу космонавтів Національного космічного агентства України. Пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання як спеціаліст по корисному навантаженню.

Каденюк Л. К. – генерал-майор Збройних Сил України[1], заступник Генерального інспектора генеральної військової інспекції при Президентові України з питань авіації і космонавтики.

У період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському БТКК «Колумбія» (англ. Columbia) місії STS-87.

Леонід Каденюк нагороджений відзнакою Президента України «Герой України» з врученням ордена «Золота Зірка» — за заслуги перед Українською державою у розвитку космонавтики, визначний особистий внесок у зміцнення міжнародного співробітництва в космічній сфері (3 грудня 1999 р.), орденом «За заслуги» III ст. — за значний особистий внесок у розвиток ракетно-космічної галузі, вагомі трудові здобутки у створенні та впровадженні космічних систем і технологій, високу професійну, відзнакою Президента України – орденом «За мужність» I ступеня – за визначний внесок у піднесення міжнародного авторитету національної космічної галузі, особисту мужність і героїзм, виявлені під час проведення українсько-американських наукових досліджень на борту космічного корабля «Коламбія» (19 січня 1998 р.)[4]

Л. Каденюк має почесне звання «Народний Посол України», якого удостоюються громадяни України та іноземці за великий особистий внесок у зміцнення міжнародного авторитету України.

Людмила КУХ,

прес-служба університету

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter