Головна / Про Університет / Міжнародна діяльність / Проект TEMPUS "INOVEST" / Новини / Драгоманівці взяли участь у відкритті пам’ятника своєму випускнику Андрію Малишку

Драгоманівці взяли участь у відкритті пам’ятника своєму випускнику Андрію Малишку

DSC 7400Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова став одним із організаторів заходу всеукраїнського масштабу. 17 червня 2016 року в столиці нашої держави встановили та урочисто відкрили пам’ятник видатному українському поету Андрію Малишку, який свого часу закінчив Київський інститут народної освіти, що нині є Національним педагогічним університетом імені М. П. Драгоманова.

Загалом ініціаторами створення та встановлення пам’ятника виступили Фонд Андрія Малишка (Дмитро Павличко), Мала академія наук України (Станіслав Довгий) та Драгоманівський виш.

У парку Андрія Малишка (Дніпровський район), на місці, де два роки тому був закладений камінь для спорудження пам’ятника на честь 100-річчя з дня народження талановитого поета, нині височить понад 3-метрова скульптура виконання скульптора Романа Захарчука та архітектора Леоніда Малого.

Освячення пам’ятної скульптури здійснив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Серед численних почесних гостей, що відвідали свято словами вітань до громади звернулися Віце-прем’єр міністр України Павло Розенко, Міністр освіти і науки Лілія Гриневич, Міністр культури України Євген Нищук, поет Іван Драч, народний артист України Анатолій Паламаренко та чимало інших.

Ініціатор встановлення бронзової статуї поета Герой України Дмитро Павличко розповів присутнім історію зародження ідеї пам’ятника, пошуку коштів, врешті реалізації задуманого. Такий складний шлях тривав понад десять років. Дмитро Васильович подякував усім, хто долучився до справи своїм ентузіазмом, працею, матеріальною і моральною підтримкою.

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич визначила цю подію як одну з вагомих для міста і держави, бо підтримує національний дух народу, змушує повернутися до витоків, глибокої історії і величної української культури.

«Така проста і зрозуміла кожному українцю творчість Андрія Малишка після стількох років забуття і нищення мусить повернутися до шкільних підручників», - переконаний Президент Малої академії наук України Станіслав Довгий.

Заступник голови КМДА Ганна Старостенко зазначила, що влада міста Києва вітає подібного роду ініціативи та висловила впевненість у тому, що пам’ятник стане одним із об’єктів численних екскурсій для школярів та гостей міста.

Ректор Драгоманівського вишу Віктор Андрущенко привітав киян із видатною подією і запевнив у особливій відданості Малишку драгоманівців, адже один із факультетів університету нині названий його іменем. «Символічно, що саме сьогодні найкращі випускники факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка отримають тут біля постаменту дипломи про вищу освіту», - розповів очільник.

Відкриття пам’ятника супроводжував Національний заслужений український академічний народний хор України імені Г.Г. Верьовки. У виконанні артистів звучали легендарні «Київський вальс», «Рідна мати моя», «Цвітуть осінні тихі небеса» та інші пісні на слова Андрія Малишка.

Перс-служба університету

Фото Сергія Крилатова

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter