Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Михайлу Петровичу Драгоманову сьогодні 180 років

Михайлу Петровичу Драгоманову сьогодні 180 років

    Сьогодні, 18 вересня 2021 року, патрону нашого закладу, відомому українському публіцисту, історику, філософу, економісту, літературознавцю, громадському діячеві Михайлу Петровичу Драгоманову 180 років.

  dragomanov

    Ректор університету Віктор Андрущенко підкреслює, що педагогічні погляди та ідеї М. П. Драгоманова тісно пов’язані з його ідеологічними, науковими поглядами та громадською діяльністю. Справді, вчений і педагог приділяв значну увагу проблемам виховання молодого покоління. Він опублікував значну кількість статей з питань організації шкільної освіти, в яких висвітлював питання про роль і значення української мови, культури та навчальної книги для становлення й розвитку національної школи. У документально-публіцистичній праці «Народні школи на Україні серед життя і письменства в Росії» (1877) М. Драгоманов на широкому фактологічному матеріалі (звіти, анкети, опитування тощо) показав причини відсутності на той час національної школи в Україні, обґрунтував шляхи національного українського відродження, визначив роль і значення в цьому просвітництва та виховання дітей і молоді.

   Ім'я видатного українського вченого, культурного і громадського діяча М. П. Драгоманова було присвоєно Київському вищому інституту народної освіти 1920 року. Згодом на його основі  утворився Київський педагогічний інститут, якому 1936 року присвоять ім'я О. М. Горького. І лише 1989 року історичну справедливість буде відновлено і закладу буде знову присвоєно ім’я  видатного українця – Михайла Петровича Драгоманова.   

    В університеті відбудеться серія заходів та зустрічей, присвячених цій особливій для нашої Драгоманівської родини даті!

dragomanov 1

   Більше про Михайла Петровича можна прочитати на одній зі сторінок нашого сайту – Сторінка М.П. Драгоманова

   Крім цього, Наукова бібліотека НПУ імені М.П. Драгоманова має електронну колекцію оцифрованих видань, яка містить також інші текстові, фото, відео матеріали та електронні бібліографічні ресурси, присвячені цій величній постаті.   

Пресслужба університету

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter