Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Готуємося приймати абітурієнтів

Готуємося приймати абітурієнтів

приймальна комісіяНаціональний педагогічний університет імені Михайла Драгоманова вже активно готується до вступної кампанії 2013 року. Про це на одній з нарад заявив ректор вишу, академік Віктор Андрущенко, який переконаний, що попередня вступна кампанія у вищому навчальному закладі пройшла успішно саме завдяки довгій і продуманій підготовці до неї. Як налаштована до роботи Приймальна комісія цього року, та в чому суттєві відмінності вступної кампанії 2013-го Прес-службі вишу розповів відповідальний секретар Приймальної комісії НПУ, доцент Тарас Олефіренко.

- Тарасе Олексійовичу, розкажіть, будь ласка, чи щось змінилося у прийомі на навчання до Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова за напрямами підготовки? Побільшало чи, навпаки, поменшало можливостей у цьогорічних абітурієнтів?

- Загалом коротко опишу ситуацію для тих, хто мало що чув про наш університет. У 2013 році ми проводимо прийом на навчання за денною, заочною, вечірньою та екстернатною формами з 38 напрямів підготовки та 106 спеціальностей і спеціалізацій. У НПУ готують фахівців за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст» і «магістр». Також проводиться прийом до філій НПУ імені М. П. Драгоманова в м. Прага (Чехія) і в м. Євпаторія, до Кримського гуманітарного факультету. Тобто можливості наші вступники мають достатньо широкі і для вибору свого майбутнього фаху і для власної реалізації під час навчання теж.

DSC 0065 

- А що стосується поновлення, переведення і такого подібного?

- Так, власне ми проводимо поновлення і переведення студентів з інших вищих навчальних закладів на навчання в НПУ. Умови й деталі цього можна дізнатися у Приймальній комісії. Завдяки активній діяльності Інституту перепідготовки та підвищення кваліфікації в нашому виші відповідно здійснюється прийом вступників для перепідготовки й підвищення кваліфікації на базі дипломів «Бакалавра» та «Спеціаліста». До того ж до нас можуть вступати на ІІ-ІІІ курс особи, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень «Молодший спеціаліст» для здобуття ОКР «Бакалавр».

- У багатьох ВНЗ сьогодні досить популярні предметні олімпіади, на основі яких власне навчальний заклад проводить відбір кращих випускників. Чи провадиться така практика в Драгоманівському університеті?

- Для Драгоманівського університету це абсолютно не є інновацією, а навіть швидше традиційне й добре знайоме. У нас відбувається чимало предметних олімпіад та творчих конкурсів всеукраїнського і навіть міжнародного рівня, якими безпосередньо опікуються інститути вишу. Окрім усього іншого для учнів це ще й можливість ближче познайомитися з обраним університетом, побачити його переваги для себе та випробувати власні сили.

- Що ж таки змінилося у правилах подання документів для вступу до НПУ?

- «Умови прийому до вищих навчальних закладів України в 2013 році» затверджені Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України й доступні на офіційному сайті МОНМС. На таких умовах прийматиме документи в абітурієнтів і Національний педагогічний університет імені Михайла Драгоманова. Вступникам надано право подавати сертифікат Українського центру оцінювання якості освіти, виданий у 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 та 2013 роках. При вступі на навчання на основі повної загальної середньої освіти зараховуються бали сертифікату Українського центру оцінювання якості освіти (результати вступних екзаменів, творчих конкурсів) з трьох предметів за визначеним переліком, який можна переглянути у Правилах прийому на 2013 рік. З профільного предмету абітурієнт повинен мати не менше 140 балів.

- А що стосується додаткових балів?

- Додаткові бали встановлено зараховувати вступникам на основі повної загальної середньої освіти, які є призерами IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів або призерами III етапу Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України: особам, нагородженим дипломами I ступеня, – 50 балів; особам, нагородженим дипломами IІ ступеня, – 40 балів; особам, нагородженим дипломами IІІ ступеня, – 30 балів. Також було визначено механізм залучення професійно орієнтованої молоді для вступу на основі повної загальної середньої освіти до НПУ імені М. П. Драгоманова для навчання на природничо-математичних та інженерно-технічних напрямах підготовки шляхом додавання до 20 балів за рішенням Приймальної комісії.

- Наскільки мені відомо, минулого року виникали суперечності щодо прийому осіб пільгових категорій.

- Можу зазначити, що серйозних зауважень щодо цього ні від абітурієнтів, ні від батьків ми не отримувати. Такі випадки були пов’язані лише з тим, що багато вступників просто неправильно витлумачили правила прийому, чи просто недочитали їх. Тож пояснюю: встановлена квота прийому осіб пільгових категорій, які мають право на зарахування поза конкурсом – не більше 25 відсотків обсягу державного замовлення з кожного напряму підготовки. Університет також турбується про громадян, які проживають в сільській місцевості, тому особи цільового прийому, передбаченого постановою Кабінету Міністрів України від 29.06.99 № 1159 зараховуються за окремим конкурсом на навчання на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр». Конкурс відбувається відповідно до суми набраних балів. Хочу також зауважити, що надано право брати участь у конкурсі за результатами зовнішнього незалежного оцінювання або за результатами вступних випробувань (за їх вибором) громадянам України, які в рік вступу здобули повну загальну середню освіту за кордоном, та громадянам України, які здобули повну загальну середню освіту у 2007 році і раніше.

- Я переконана, що найцікавішим для нашої аудиторії стане оголошення етапів вступної кампанії та чисел їх проведення.

- Звісно. Отож, прийом заяв і документів, вступні випробування, конкурсний відбір та зарахування на навчання вступників на основі повної загальної середньої освіти та на основі освітньо-кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст» проводиться у такі строки: 

Етапи вступної кампанії

Денна форма навчання

Навчання без відриву від виробництва

Початок прийому заяв та документів

1 липня 2013 року

Закінчення прийому заяв та документів від осіб, які мають право проходити творчий конкурс, що проводить вищий навчальний заклад

20 липня 2013 року

Закінчення прийому заяв та документів від осіб, які мають право складати вступні випробування, що проводить вищий навчальний заклад

20 липня 2013 року

Закінчення прийому заяв та документів від осіб, які не складають вступних випробувань і не проходять творчі конкурси

31 липня 2013 року

Строки проведення вищим навчальним закладом творчих конкурсів (у декілька сесій)

11 – 31 липня 2013 року

Строки проведення НПУ імені М. П. Драгоманова вступних випробувань

21 – 31 липня 2013 року

Термін оприлюднення першого рейтингового списку вступників

12 години

1 серпня 2013 року

12 години

3 серпня 2013 року

Термін оприлюднення другого рейтингового списку вступників (у разі необхідності)

не пізніше

12 години

5 серпня 2013 року

не пізніше

12 години

7 серпня 2013 року

Термін оприлюднення третього рейтингового списку вступників (у разі необхідності)

не пізніше

12 години

8 серпня 2013 року

не пізніше

12 години

10 серпня 2013 року

Терміни зарахування вступників

за державним замовленням

– не пізніше

11 серпня 2013 року

за державним замовленням

– не пізніше

13 серпня 2013 року

за кошти фізичних та юридичних осіб – після зарахування на місця державного замовлення відповідного напряму (спеціальності)

– не пізніше 25 серпня 2013 року

Прийом заяв і документів, фахові випробування, що проводить НПУ імені М. П. Драгоманова, конкурсний відбір та зарахування на навчання вступників на основі базової та повної вищої освіти на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» («магістр») проводиться в такі строки:

Етапи вступної компанії

Денна форма навчання

Навчання без відриву від виробництва

Початок прийому заяв та документів

24 червня 2013 року

Закінчення прийому заяв та документів від осіб, які мають складати вступні випробування, що проводить університет

26 липня 2013 року

Строки проведення вступних екзаменів та творчих конкурсів

27 липня – 3 серпня 2013 року

Термін оприлюднення рейтингового списку вступників

не пізніше 4 серпня 2013 року

Терміни зарахування вступників:

         - за державним замовленням

         -за кошти фізичних та юридичних осіб

— не пізніше 14 серпня;

— не пізніше 25 серпня

- А де майбутні вступники зможуть почерпнути детальнішу інформацію?

- Основним джерелом найновішої достовірної інформації для абітурієнтів є сайт університету: www.npu.edu.ua Підрозділ «Абітурієнт 2013». Тут вони зможуть детально ознайомитися із вступною кампанією 2013, а також попередньо зареєструватися он-лайн, що в свою чергу пришвидшить процедуру подачі документів.

- Дякуємо, Тарасе Олексійовичу.

Спілкувалася Людмила КУХ

прес-служба університету

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter