Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Гімнастика для розуму

Гімнастика для розуму

23443654Давня інтелектуальна гра, яку любили і якою захоплювалися аристократи Європи, входить у традицію Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова. Це не випадково, оскільки й Михайло Драгоманов, чиє ім’я стало символом вишу, був великим інтелігентом та аристократом духу.

«Драгоманівські студенти – майбутні талановиті педагоги, а педагог – це у першу чергу всебічно розвинена особистість», – стверджує ректор НПУ Віктор Андрущенко і цими словами аргументує ідею проведення змагань з однієї із найстаріших та наймудріших ігор людства – із шахів.

467687 

Шаховий турнір на Кубок ректора, ідею організації якого подав ректор Віктор Андрущенко, насправді став великою несподіванкою для цілого університетського колективу. Але хвилюватися за повний підбір команд організаторам не довелося. Охочих виявилося чимало – сформувалося 16 збірних, тому змагання проводили у кілька турів і етапів. Зала засідань Вченої Ради НПУ перетворилася на справжній шаховий майданчик, як у найкращих традиціях світових турнірів. За овалом розташувалися чотири шахових столи по чотири дошки. Кожна команда складалася з чотирьох осіб за формулою три чоловіки, одна жінка.

565879 

Найприкметніше те, що окрім студентських і викладацької команд позмагатися за величезний кубок вирішили й академіки зі світовими іменами, потужними науковими здобутками і непоганими амбіціями. Серед таких були доктор філологічних наук, професор Марія Плющ, доктор філософських наук, професор Володимир Савельєв, доктор історичних наук, професор Петро Толочко, доктор філософських наук, професор Анатолій Ручка.

Турнір в одній з «наймудріших ігор», як її ознаменував Віктор Петрович, проходив у формі бліц-змагань. Потрібно було не просто подумати і зробити правильний хід, але й зорієнтуватися у часі, стежити за годинником суперника та намагатися все ж не підвести команду.

543456 

Перша гра виявилася особливо напруженою навіть для суддівської колегії. До президії турніру запросили визнаних класиків Юрія Шемшученка, Миколу Михальченка, ректора Віктора Андрущенка, проректорів вишу. Судили гру судді національної категорії з шахів Анатолій Тимошенко та Леонід Дробот.

До фіналу змагань у результаті складних перемог вийшла збірна академіків та збірна Інституту фізичного виховання і спорту. З переважаючим рахунком перемогу здобули академіки, тому перехідний кубок Віктор Андрущенко урочисто вручив капітану команди Володимиру Савельєву.

4657 

Друге місце почесно посів Інститут фізичного виховання і спорту, а третє – Інститут гуманітарно-технічної освіти. Усі учасники отримали дипломи і подарунки.

Загалом же свято вдалося особливо товариським і щирим. Студенти мали можливість поспілкуватися з відомими метрами науки, спробувати свої сили у змаганні з викладачами та повчитися у них. Найбільшою популярністю щодо гри звичайно ж користувався ректор. До того ж Віктор Петрович нікому не відмовляв і залюбки підказував виходи зі складних моментів на шахівниці. Як зізнався відверто, вболівав за академіків, але надзвичайно вражений майстерністю студентів, адже у такому віці та ще й у таку модерну епоху, коли шахи не наймодніша гра молоді, вони чудово вправляються і ледве не виграли маститих майстрів.

343543 

Музика, фотосесія та невимушені розмови не про оцінки й наукові теорії, але про високе і філософське, створили справжню різдвяну атмосферу й для студентів і для наставників. Шаховому турніру на Кубок ректора дали життя. Залишається сподіватися, що з кожним роком він матиме все більше і більше прихильників.

Людмила КУХ,

прес-служба університету

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter