Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / До 175-річчя з дня народження автора Гімну України

До 175-річчя з дня народження автора Гімну України

6eViybLUbU8Нещодавно у стінах Інституту історичної освіти Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова відбулась Міжнародна наукова конференція «Україна в етнокультурному вимірі століть», присвячена 175-річчю з дня народження видатного українського етнографа Павла Чубинського. Кафедра етнології та краєзнавства спільно з Бориспільським державним історичним музеєм організували для її учасників не лише теплий прийом, але й цікаву програму, про що свідчать незабутні емоції кожного із присутніх.

Павло Чубинський увійшов в українську історію як видатний етнограф, правознавець, історик та громадський діяч. Його дослідження варті неабиякої уваги. Проте, більшість його нащадків знають Чубинського лише як автора державного гімну України «Ще не вмерла Україна…».

2Arr PlrNQ4 

Вочевидь, аби вкотре привернути увагу до такої важливої для нашої країни й народу особистості кафедра етнології та краєзнавства НПУ імені М. П. Драгоманова організувала цей проект, участь у якому взяли близько сотні осіб, серед яких чимало й іноземців.

6QN aDJ4qqU 

Вітальні листи із побажанням здоров’я, миру та злагоди родинам учасників і студентам прислали ректор університету, член-кореспондент НАН України, академік НАПН України, професор Віктор Андрущенко, а також Святіший Патріарх Київської і всія Руси-України Філарет та Повноважений Посол Республіки Польща в Україні пан Генрік Літвін.

3wsIY161Nqo 

Конференція тривала у перший день понад п’ять годин. Кожен із виступаючих зробив свій внесок у розвиток української етнографії й у вивчення та пропагування творчості Павла Платоновича Чубинського, зокрема. Та й доповіді були доволі цікавими. Ще б пак, адже запрошені – люди різних професій, що давало змогу поглянути на цю особистість із багатьох сторін. Зокрема, тут були журналіст, член Національної спілки журналістів України Андрій Зиль, доктор історичних наук, професор кафедри суспільних та педагогічних дисциплін Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі Надія Шип, завідувач кафедри українознавства ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури», доктор наук державного управління Галина Євсєєва, директор Бориспільського державного історичного музею Наталія Йова, викладачі кафедри етнології та краєзнавства НПУ, доктор історичних наук, професор, зав. кафедрою етнології та краєзнавства Петро Чернега, кандидат історичних наук, професор Геннадій Стрельський, кандидати історичних наук, доценти Андрій Телегуз, Володимир Лущай та Світлана Зубченко, а також чимало інших запрошених гостей, які приїхали на конференцію з різних регіонів України. За результатами роботи конференції виданий збірник наукових праць.

kHStrCRmMPs 

Не обійшлося без сюрпризів. На конференції була представлена цікава виставка книг про життя і творчість видатного українського етнографа Павла Чубинського. Окрім того, на захід приїхала майстриня-лялькарка, член етнічного клубу «Передзвін», що в Борисполі, Олена Кравчун. Вона привезла із собою також виставку робіт, з якої не зводили очей усі учасники конференції.

EXaG6QbD81k 

Захоплення викликав і виступ фольклорного ансамблю «Золоте перевесло» (художній керівник – доцент кафедри МНСДГО Інституту історичної освіти НПУ Ніна Загребельна), який розпочав конференцію із виконання Державного гімну України.

fybtfkUz970 

Не менш цікавим видався другий день наукової конференції. Усі учасники відвідали Бориспіль – батьківщину українського етнографа. Окрім цікавої і незабутньої екскурсії історичними місцями директор Бориспільського державного історичного музею Наталія Йова вручила від імені начальника Департаменту у справах культури, молоді та спорту Міської ради Н. Погрібної подяку колективу кафедри етнології та краєзнавства НПУ за вагомий внесок у розвиток української культури та за участь у заходах присвячених вшануванню 175-річчя з дня народження Павла Чубинського.

IMG 5252 

Своїми дослідженнями із присутніми поділилися старший науковий працівник Бориспільського державного історичного музею Ганна Крещенко та народна майстриня Олена Кравчун. Так, як їхні доповіді були пов’язані із пісенною творчістю українського народу, народним фольклором, зібраним в експедиціях Україною Павлом Платоновичем Чубинським, то не обійшлося й без національної пісні.

IMG 5280 

Загалом, захід видався на славу. Величезну подяку варто висловити усім учасникам конференції і студентам Інституту історичної освіти Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова, а особливо, викладацькому складу кафедри етнології та краєзнавства, зокрема організатору заходу завідувачу кафедри, доктору історичних наук, професору Петру Чернезі, колективу Бориспільського державного історичного музею, а також Студентській раді Інституту на чолі з Аделіною Матушанською.

Ця наукова конференція вкотре довела, що українська земля багата своїми національними героями, інтерес до яких щороку зростає. Що ж, чекатимемо нових праць, досліджень та зустрічей.

Антон ЮРЧЕНКО,

прес-служба університету

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter