Головна / Про Університет / Міжнародна діяльність / Проект TEMPUS "INOVEST" / Новини / Документознавчо-інформаційна діяльність: сучасні тренди та перспективи розвитку спеціальності

Документознавчо-інформаційна діяльність: сучасні тренди та перспективи розвитку спеціальності

DSC 0082Круглий стіл на тему «Документознавчо-інформаційна діяльність: сучасні тренди та перспективи розвитку спеціальності» відбувся в НПУ імені М.П.Драгоманова з ініціативи кафедри інновацій та інформаційної діяльності в освіті в освіті факультету перепідготовки та підвищення кваліфікації. Подібні заходи традиційно проводяться в різних підрозділах університету, оскільки випускові кафедри покликані не лише забезпечувати високий рівень підготовки студентів, але й ініціювати обговорення поточних питань розвитку спеціальності та її наукового забезпечення.

 

Кафедра інновацій та інформаційної діяльності в освіті є випусковою для студентів спеціальності «Документознавство та інформаційна діяльність» з 2012 р. У рамках цієї спеціальності користуються попитом освітні програми:

«Документно-інформаційний супровід кадрової роботи» та

«Документаційне забезпечення діяльності закладів освіти».

Випускники цієї спеціальності отримують кваліфікації: Спеціаліст з кадрової роботи та державної служби. Документознавець. Бакалавр з документознавства та інформаційної діяльності. Особливий інтерес ці освітні програми викликають у випускників коледжів, які можуть за скороченим терміном (2 роки) отримати ступінь бакалавра в продовження своєї фахової підготовки.

Цього разу в круглому столі документознавчо-інформаційної проблематики взяли участь викладачі та представники адміністрації навчальних закладів м. Києва, зокрема: Механіко-технологічного коледжу, Київського технікуму електронних прикладів, Коледжу інформаційних технологій та землевпорядкування, Київського професійного коледжу з посиленою військовою та фізичною підготовкою, спеціалізованої школи №61 м. Києва, гімназії «Київська Русь», ДПТНЗ «Міжрегіональний центр ювелірного мистецтва м. Києва».

DSC 0123

Обговорювались питання сучасних особливостей підготовки фахівців у сфері документознавства та інформаційної діяльності, діловодства, бібліотечної та архівної справи, актуальні зміни змісту підготовки фахівців цього напряму у зв’язку із затвердженням нового Переліку спеціальностей (2015 р.). Дискусія точилась довкола «нової» назви спеціальності, яка відтепер іменується відповідно до розробленої ЮНЕСКО Міжнародної стандартної класифікації освіти як спеціальність 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа».

У процесі дискусії стало очевидно, що ця назва дає значно більше переваг, ніж створює ризиків. Це і уніфікованість зі списками спеціальностей у закордонних країнах, і розширений перелік дисциплін та відповідно зони професійної реалізації випускників, ширший спектр споріднених професій, за якими можуть працювати випускники. Також, як було показано в презентації модератора круглого столу проф. Г.О.Нестеренко, ця спеціальність є дуже затребуваною в провідних країнах світу, про що були наведені приклади із ВНЗ Польщі, Данії, Німеччини, Франції, Італії, США, Канади.

Всі учасники круглого столу отримали сертифікати і, прощаючись до наступної зустрічі, висловлювали своє задоволення від плідної конструктивної дискусії.

Кафедра інновацій та інформаційної діяльності в освіті

(проф. Г.О.Нестеренко)

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter