Про яку тварину йдеться?


Тварина невелика за розмірами. Довжина тіла - до 140 см, висо­та в холці - до 90 см. Струнке тіло, тонка шия, довгі і тонкі ноги, задні - довші за передні, хвіст короткий. У самців є невеликі роги з виступами. Колір волосяного покриву влітку рудий, взимку - світ­ло-бурий, біля хвоста — світла пляма. Живиться листям дерев і кущів, травою, ягодами, плодами, мохом, лишайниками. Пошире­на в Європі і Азії (козуля, мал. 2).

Тварина, хутро якої має шовковистий відтінок і дуже цінується. Довжина тіла 45 см, довжина хвоста - до 20 см, маса - близько 1,5 кг. Трапляється у тайзі. Добре лазить по деревах, полює вночі, живе в дуплах дерев, під корінням. Живиться дрібними гризунами, насінням кедра, плодами горобини (соболь).

Хижак досить поширений в Європі, Азії, Північній Америці. Колір хутра сірий, маса тіла досягає 70-75 кг. Трапляється на тери­торії України. Завдає шкоди тваринництву, мисливському господар­ству, знищує свійських тварин (вовк, мал. 2).

Парнокопитна жуйна тварина завдовжки 3—3,5 м, висота в холці - до 2 м, маса - до 1000 кг. За часів середньовіччя була поши­рена в лісах Європи. Тепер у дикому стані не трапляється. Зберег­лися ці тварини в заповідниках, зокрема Біловезькій Пущі, При-окському заповіднику. Завезена у Вінницьку, Волинську, Сумську, Чернігівську, Чернівецьку та Львівську області (зубр).

Велика парнокопитна тварина. Має міцні масивні роги. Довжина тіла досягає 3 м, висота - до 2 м, маса - 650-700 кг. Живе в лісах поблизу річок, озер Європи, Азії, Північної Америки. Живиться травою, листям і пагонами дерев. Можна легко приручити (лось, мал. 2).

Невелика тварина, що нагадує велику землерийку. Довжина тіла - до 20 см, маса - до 500 г. Морда видовжена, утворює хоботок. Очі недорозвинені, хвіст трохи сплюснутий, вкритий лусочками, зрідка волоссям. Мешкає на північному сході України в заростях рослин, неглибоких водойм. Живиться різними водяними безхре­бетними тваринами: молюсками, комахами та їхніми личинками, дощовими черв'яками та рослинами: кореневищами стрілиці, гле­чиків тощо (хохуля).

Великий птах. Довжина тулуба досягає 50-100 см, маса - близь­ко 16 кг. Має сильні ноги, швидко бігає, але повільно ходить, літає важко. Живе в степах, напівпустелях Європи й Азії, Австралії. Жи­виться насінням рослин, комахами, дощовими черв'яками і дрібни­ми гризунами (дрохва, мал. 9).

Тварина схожа на тхора. Довжина тіла - до 35 см, волосяний по­крив строкатий, упоперек голови вище очей тягнеться біла смуга. Верхня частина тіла бурого кольору з численними жовтими і бури­ми плямами, черевце, горло, груди і кінцівки - чорні або бурого кольору. Хвіст пухнастий, рудо-коричневий з чорними кінцем (пе-регузня, мал. 9).

Великий хижий птах. Розмах крил до 2 м, маса - до 7 кг. Оперен­ня темно-буре, комірець світло-бурий, голова, шия з голубуватим відтінком пір'я. Живе в гірській місцевості з лісовими масивами (гриф чорний, мал. 9).

35